onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Experimentet: Stängs in i tre dagar för att BARA kolla film

Publicerad: 6 december 2017, 09:00

Två av Sveriges största filmentusiaster får tillfälle att koppla ner sig, äta färglös mat inuti en bunker med bara en DVD-spelare och teveskärm från Universal Sony. På 14 kvadratmeter kommer de se film utan att störas av mobilnotiser, flashar eller andra störande intryck utifrån.

Ämnen i artikeln:

Universal

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Samtiden är en jakt efter att bli stimulerad av nya intryck och upplevelser. Ett ständigt multitaskande där de ständiga avbrotten försämrar vår koncentrationsförmåga och gör att vi inte kanske upplever livet fullt ut. Sony Universal vill, tillsammans med Edelman Deportivo, ta reda på vad händer med filmupplevelsen om vi inte störs av tusentals intryck samtidigt. Varumärket gör ett experiment där bröderna Niklas och Joakim Faerden, som till vardags driver Filmfabriken på Instagram, helt isoleras från intryck och kan se film med full närvaro. Experimentet är en del av Universal Sonys satsning The Solitary Film Club, en filmklubb för filmer som ska ses utan att störas.

– Vi tycker att film ska upplevas med full närvaro och är övertygande om att upplevelsen blir bättre när man tillåter sig själv att koncentrera sig på en sak. Med vår nya filmklubb The Solitary Film Club vill vi uppmuntra filmälskare att uppleva film utan att störas av mobilnotiser, flashar eller andra störande intryck. Allt för att förhöja filmens upplevelse. Vi hoppas att det här experimentet kan inspirera fler till att helt koppla ner och fokusera på filmen 100 procent, säger Christine Platon, Marknadschef på Universal Sony i en kommentar.

Experimentrummet är helt vitt. Det enda materiella på de 14 kvadratmetrarna är en DVD-spelare och storskärm, säng, lampa, stol och låst dörr utåt. Maten som erbjuds smakar ingenting och kommer i vita förpackningar. Allt detta för att ta bort alla yttre inryck och sätta total fokus på filmen. Varje dag kommer Filmfabriken spela in ett meddelande via en GoPro-kamera där filmerna recenseras. Här får de också chansen att berätta om nya saker de observerar när de ser film helt isolerade från andra intryck.

Experimentet pågår sedan i går tisdag då bröderna klev in i experimentrummet och de kommer att sitta instängda in till torsdag kväll, den 7 december. Det går att följa här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev