Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Facebook medger: Blåste upp videosiffrorna i två år

Publicerad: 23 september 2016, 07:15

Foto: Mostphotos

I två års tid räknade Facebook rejält fel på hur länge människor tittade på videoklipp. Visningarna har legat mellan 60 och 80 procent för högt, vilket har upprört flera annonsörer.


Ämnen i artikeln:

FacebookVideo

Rörlig bild har länge stått i centrum för Facebook vars mål är att gå om Youtube som den största videoplattformen. Men nu visar det sig att siffrorna har varit rejält uppblåsta, rapporterar Wall Street Journal. Det är tiden som tittarna ägnar åt varje klipp som överskattats.

Felräkningen har pågått i två års tid, och har gått ut på att Facebook – enligt egen uppgift av misstag – inte räknat in de visningar som varat under tre sekunder. Det har gjort att siffrorna för hur länge folk i genomsnitt har tittat på ett klipp legat hela 60-80 procent för högt.

Det var Facebook själva som avslöjade nyheten för några veckor sedan i en post på sitt "Advertiser Help Center". Stora mediebyråer som Group M och Publicis har också informerats om felräkningen, vilket enligt Wall Street Journal lett till upprördhet hos reklamköparna. Konsekvensen har nämligen blivit att de överskattat effekten av deras videoannonseringen på Facebook kontra andra plattformar som Youtube, Twitter och även linjär-tv.

Medieföretag har också drabbats eftersom de fått felaktig data kring konsumtionen av deras rörliga innehåll.

Facebook meddelar att det felaktiga räknesättet har åtgärdats och att det inte ska ha inneburit någon skillnad i kostnad för annonsörerna.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FacebookVideo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.