Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Facebooks nästa annonsgiv – röststyrning för Messenger

Publicerad: 8 oktober 2018, 06:32

Facebook testar röststyrning för sin meddelandetjänst, Per Morberg lämnar TV4 för webb-tv och Fredrik Virtanen sågar mediebranschen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Röstaktiverade annonser har de senaste åren blivit ett allt mer intressant medieval. Framöver kan Facebook hitta ett sätt att skruva sin affärsmodell för att ökade reklamintäkter. Inom kort kan man kunna skriva och skicka meddelanden, lägga in noteringar och starta röstsamtal utan att använda händerna i Facebooks meddelandetjänst Messenger. Det visar detaljer i koden till Android-appen som uppmärksammades av utvecklaren Jane Manchun Wong. Till Techcrunch säger en talesperson för Facebook att man testar funktionen internt. Facebook Messenger har omkring 1,3 miljarder aktiva användare.

Per Morberg nobbar TV4 – för webb-tv
Per Morberg har under åren på TV4 medverkat med framgång i program som "Vad blir det för mat", "Jakt och fiske" och "Sveriges mästerkock". Nu lämnar han tv-kanalen för att i stället satsa på en egen webb tv-kanal. Programmen är inte reklamfinansierade, kunderna betalar i stället för de avsnitt de vill se. Innehållsplattformen Starflow har gett Morberg ett kontrakt där han producerar allt själv och får 90 procent av intäkterna. Det skriver Expressen.

Fredrik Virtanen: "Hur länge ska jag straffas"
Fredrik Virtanen fick lämna Aftonbladet efter anklagelserna om sexuella övergrepp. I en debattartikel i Expressen i lördags anklagar skribenten mediebranschen för att låta sig styras av drev på sociala medier."Skvallerjournalistikens rännsten, de sociala medierna, har nu en direkt kanal in i de tidigare seriösa medierna." I texten skriver Fredrik Virtanen vidare att jobberbjudandena uteblivit efter sortin från Aftonbladet: "Yrkesförbud är ett starkt ord, men vad kan det kallas när en person som ägnat decennier åt att skriva för Skandinaviens största tidning och på fritiden tackat nej till extraknäck varannan vecka, plötsligt inte får ett enda erbjudande om jobb?"

Facebook lägger till förstaparts cookies som alternativ
Facebook går i Microsoft och Googles fotspår genom att införa ett alternativ för förstapartscookies för Facebook Pixel som gör att annonsörer globalt kan fortsätta att komma åt data från Apples Safari-webbläsare. Annonsörer kan använda data för att mäta och optimera sina kampanjer i det sociala nätverket. Förändringen träder i kraft den 24 oktober. Det skriver Adweek.

Landslagsstjärnorna bryter bojkotten
I samband med fotbollslandslagets senaste samling bojkottade Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen pressen. Under måndagen kommer båda spelarna att medverka i en presskonferens tillsammans med förbundskaptenen Janne Andersson under måndagen, rapporterar Fotbollskanalen. I veckan spelar Sverige sin andra Nations League-match mot Ryssland.

Brutalt mord på grävande journalist i Bulgarien
Den undersökande bulgariska tv-journalisten Viktoria Marinova hittades mördad i en park på lördagen, uppger myndigheter i Bulgarien. Dödsorsaken ska ha varit flera hårda slag mot huvudet och strypning, enligt åklagaren. Hon ska också ha blivit våldtagen. Viktoria Marinova var programledare för ett nytt granskande program på tv-kanalen TVN. Premiäravsnittet handlade om misstänkt korruption med EU-medel som pekade ut politiker och näringslivstoppar. Det är ännu inte fastställt i fall mordet på Marinova hade något med hennes yrkesutövning att göra, rapporterar AFP.

Sonic lägger ner papperstidningen
Musiktidningen Sonic skrotar pappret, men kommer fortsätta att finnas digitalt. Skriver chefredaktören Pierre Hellqvist på Sonics hemsida. I april månad meddelade redaktionen att den pausar utgivningen av tidningen på obestämd tid.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.