onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Guldspaden-vinnare hjälper nyanlända att förstå Sverige – med podd på arabiska

Publicerad: 19 juni 2017, 09:50

Julia Atiyeh och Jacob Bursell står bakom "Make it in Sweden"

Guldspaden-belönade journalisten Jacob Bursell och Julia Atiyeh, som numera arbetar på Expressen TV, lanserar podcasten "Make it in Sweden".

Ämnen i artikeln:

PoddPoddarPodcastJacob Bursell

Jacob Bursell är ekonomijournalist och arbetade tidigare på Svenska Dagbladet där han vann guldspaden tillsammans med Carolina Neurath för granskningen av den svenska revisionsbranschen 2011. De senaste tre åren har han varit frilansare och gör bland annat podcasten Kapitalet (tidigare Fondpodden).

För några månader sedan utvecklade han idén "Make it in Sweden" som ska hjälpa arabisktalande nyanlända att förstå sig på Sverige och ta sig in i samhället.

– Jag upplevde rätt mycket frustration för ett år sedan. Det var väldigt mycket folk som kom till Sverige och jag undrade hur alla skulle hitta någonting att göra. Jag upplevde ingen angelägenhet hos politikerna att ta tag i situationen så jag gick och klagade hemma. Till slut kände jag mig skyldig att ta tag i saken själv. Det görs jättemycket mot den här målgruppen, men det behövdes något med deras språk, sade Jacob Bursell i SVT:s Gomorron Sverige under måndagsmorgonen.

Podden färdigställdes under vintern och våren av journalisten Julia Atiyeh, som numera arbetar på Expressen TV. Eftersom hon har syrisk pappa och har studerat i Beirut talar hon flytande arabiska och i morgon släpps det första avsnittet som handlar om hur man får ett jobb i Sverige, utan Arbetsförmedlingens hjälp.

Julia Atiyeh har gjort intervjuer och reportage som resultatet är tio avsnitt där alla talar arabiska.Andra teman är hur man skaffar bostad, företagande, förskola, universitetsstudier, pensionssparande, diskriminering, media och hur man skaffar en kompis.

– Ämnena har valts ut delvis genom en enkät som Jacob gjorde i vintras, men också utifrån vilka ämnen som gör sig bra i poddformatet. Det handlar i huvudsak inte om att lyssnarna ska få tips om hur man undviker missförstånd, mer att ge dem insikt och inspiration att ta sig vidare i sina svenska liv, säger Julia Atiyeh till Resumé.

För att sprida podden har projektet ett samarbete med den arabisktalande nyhetssajten Al-kompis. Podcatsen kommer också att synas hos olika organisationer och spridas i Facebookgrupper för arabiskttalande.

Var det något som överraskade dig i arbetet med podden?
– En insikt är hur viktig civilsamhället är för integrationen. Till skillnad från vad jag trodde är det inte många som lyfter fram krångel med myndigheter och byråkratin som den högsta tröskeln för att ta sig in. Framgångsrika företagare som jag pratat med lyfter i stället fram betydelsen av de sociala faktorerna.

Du jobbar vanligtvis som nyhetsreporter. Har arbetat med podden gett dig ett större intresse för att arbeta med integrationsfrågan?
– Jag vill bli utrikesreporter, men jag tycker det är bra att integrationsfrågan kommer högre upp på agendan. Som journalist stänger jag inga dörrar för framtiden.

Redan nu har Jacob Bursell planer för en fortsättning på "Make it in Sweden".
Projektet finansieras av annonsintäkter, med SPP, Comviq och Försäkringskassan som partners. Dessa gör också varsitt annonsmärkt extraavsnitt som lanseras flödet.

Jacob Bursell är ansvarig utgivare för projektet som också drivs i hans bolag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev