Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Hon gör Spotifys första svenska original-podd

Publicerad: 9 oktober 2017, 09:25

Linnea Henriksson

I helgen släpptes en ny podcast med artisten Linnea Henriksson – på Spotify. I fokus står kvinnliga svenska låtskrivar- och producentstjärnor som berättar om livet bakom scenen.


Equalizer-podden är en fristående del av Equalizer Project - ett initiativ av Spotify i samarbete med Musikförläggarna och MXM Music för att främja jämställdheten i musikbranschen.

Och initiativet behövs. På Spotifys topplista över de 50 mest populära låtarna 2016 var totalt 226 låtskrivare involverade, varav 31 kvinnor (13,7 procent) och 195 män (86,3 procent) - detta enligt statistik framtagen tillsammans med Musikförläggarna. På Grammisgalan har fyra kvinnor respektive 49 män prisats i kategorin "Årets producent" sedan priset instiftades. Endast 6,3 procent av de 30 högst inkomstbringande upphovspersonerna mellan 2010 och 2016 var kvinnor.

I Equalizer-podden möter Linnea Henriksson personer som hon delar låtskrivar- och producentyrket med. Här går de in på djupet hur det egentligen går till innan en låt når fansen. Hon möter också andra yrkesverksamma i musikbranschen, A&Rs, music supervisors, managers och konsertarrangörer, för att ge lyssnaren en inblick i hur det är att arbeta med musik bakom kulisserna.

I podcasten berättar artister som Zara Larsson, Joy och Kikki Danielsson om sina erfarenheter bakom artisteriet. I det första avsnittet möter vi Tove Lo som berättar om hur det är att skapa musik som når miljontals fans.

Podcasten är den första som Spotify producerar i Sverige. Jenny Hermanson, nordisk vd på Spotify kommenterar satsningen i ett pressmeddelande.

– Musikbranschen är långt ifrån jämställd och med Equalizer vill vi uppmärksamma kvinnorna som arbetar bakom kulisserna, bland annat som låtskrivare och producenter. En equalizer är en utrustning som används för att jämna ut ljud och uppnå balans och genom podden hoppas vi kunna bidra inspirera till än ännu mer jämställd och mångfacetterad bransch.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.