Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Journalister gör teater om händelser som skakat samhället

Publicerad: 19 april 2017, 11:39

Lubna El-Shanti och Emil Hellerud, grundare av Showtell

Foto: Showtell

För att fördjupa förståelsen för stora nyhetshändelser väljer en grupp journalister att sätta upp en sorts dokumentära teateruppsättningar. Först ut är flyktingmottagandet 2015.


Ämnen i artikeln:

MedievalÅsa RomsonAlexandra Pascalidou

Bakom scendokumentärerna står bolaget Showtell Stories, startat av ett gäng journalister som varit inblandade i bevakningen av samhällsskakande nyhetshändelser. Den 10 maj har den första uppsättningen om flyktingkatastrofen, "Vem bryr sig?", premiär. Två andra är planerade under året.

– Att försöka förstå samhället genom dagens medieformat är som att sammanfatta en bok genom att bara läsa kapitelrubrikerna. Uppmärksamhetsfönstret är för litet för att mobiltelefonen ska kunna ge den fördjupning människor säger att de vill ha. Därför tror vi på ett helt nytt format. Vi kommer att använda oss av alla sinnen, från lukt och smak till möten och personliga berättelser. Med scendokumentärer har journalistiken och berättandet inte några gränser  säger Emil Hellerud, grundare av Showtell Stories och videoreporter på TV4.

Uppsättningen Vem bryr sig? kommer att kretsa kring de volontärer som 2015 tog emot flyktingar på Stockholms centralstation. Några av de som medverkar i uppsättningen är bland annat Miljöpartiets före detta språkrör Åsa Romson och journalisten och debattören Alexandra Pascalidou. Övriga medverkande är en blandning av skådespelare och personer som upplevde händelserna.

– Idag satsar alla digitalt för att skapa engagemang med snabba fakta. Berättelsen glöms ofta bort och vi tror att lösningen på mediernas ekonomiska problem är att göra journalistik till en upplevelse. Journalistiken behöver komma närmare, inte bara människorna den berättar om, men människorna den berättar för, säger Lubna El-Shanti, medgrundare och reporter på Sveriges Radio.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.