Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

KO överklagar Kissie-domen: Vill att Tourn ska fällas

Publicerad: 21 februari 2018, 11:30

Alexandra "Kissie" Nilsson fälldes för snart en månad sedan.

Foto: Daniel Åhs Karlsson / Wikimedia Commons

Konsumentombudsmannen (KO) anser att vitesbeloppet för Kissie ska höjas och yrkar på en miljon i vite för influencernätverket Tourn som friades i första instansen.


Ämnen i artikeln:

KissieKonsumentombudsmannenTourn

Det var den 31 januari i år som bloggaren och influencern Alexandra "Kissie" Nilsson fälldes i en mycket uppmärksammad dom i Patent- och marknadsdomstolen. Detta för två blogginlägg där det inte ansågs tillräckligt tydligt att det handlade om ett sponsrade texter då annonsmärkningen kom sist. Två av de tre inläggen som domstolen prövade hade just en annonsmärkning i slutet villket strider mot marknadsföringslagen. Det tredje friades däremot eftersom annonsmärkningen kom i början av texten.

Konsumentombudsmannen (KO) ser den första domen som en delseger, men vill nu att domstolen också prövar det tredje inlägget samt att man också granskar Kissies sätt att formulera sig. Därutöver anser KO att talangnätverket Tourn, som friades i den första instansen, har bidragit till marknadsföringen och därmed ska utkrävas ansvar.

– Som följare måste man kunna veta om det influencern skriver är något personligt, självupplevt, eller om det är ett reklaminlägg som hon eller han får betalt för. Det handlar om trovärdighet och tydlighet, säger Gunnar Wikström, processråd vid KO, i ett pressmeddelande.

Om Tourns ansvar kommenterar han:

–Vi anser att även den som förmedlat uppdraget och tillhandahåller plattformen har ett ansvar för marknadsföringen. Det är viktigt att marknaden vet vad som gäller. Därför vill vi få Tourns ansvar prövat i en högre instans, säger Gunnar Wikström.

Konsumentverket vill också att vitesbeloppet för Kissies del ska höjas från 100 000 till 500 000 kronor för att minska risken för framtida överträdelser. För nätverket Tourn yrkar myndigheten att vitesbeloppet ska fastställas till en miljon kronor.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.