Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medieval

Ljudboomen: "Marknaden har potential att omsätta två miljarder"

Publicerad: 10 Januari 2019, 13:32

"Vi ser fler annonsörer som hittat till radiomediet, varumärken som aldrig tidigare annonserat i radio"

Kommersiell radio fortsätter att ta andelar på annonsmarknaden. För Resumé berättar Bauer Medias vd Staffan Rosell och NENT Groups försäljningsdirektör Martin Backman om vad som ligger bakom utvecklingen, de största utmaningarna och strategin framåt.


Ämnen i artikeln:

RadioBauer MediaNordic Entertainment GroupSmarta högtalare

Radiomediet går starkt framåt och den positiva utvecklingen har hållit i sig sedan 2013. Investeringarna i radio har ökat med 75 procent på fem år och med fortsatt tillväxt för poddar, ökat intresse för ljudböcker och hajpen för smarta högtalare driver ljudboomen utvecklingen för den kommersiella radion som annonskanal.

Mediebyråbarometerns siffror, som anger medieinvesteringarna förmedlade av Sveriges mediebyråer, för december visade en ökning med 58,9 procent procent jämfört med motsvarande månad 2017 och är med 22,4 procent procent den mediekanal som andelsmässigt växt mest under 2018.

– Ljudboomen har gett en väldig skjuts för radion som annonskanal, säger Bauer Medias vd Staffan Rosell till Resumé.

Han pekar på radiovalutan PPM:s introducering på marknaden 2012 som den enskilt viktigaste faktorn för mediets tillväxt under de senaste fem åren.

– Enligt mig har vi i dag den enskilt mest precisa valutan i branschen med minutrating. Den största konkurrensfördelen är att valutan är portabel och följer med lyssnaren. Det ger bättre data och insikter till kunderna.

– I andra hand har vi sett en professionalisering av hela radiomediet genom digitaliseringen. Det gäller dels utvecklingen av produkten, distribution och produktion av innehåll.

Noterbart är att investeringarna i radio har ökat från en relativt låg nivå och i absoluta tal är ökningen i de andra räckviddsmedierna – tv och utomhus – större under åren efter 2013. Sedan de nya radiolicenserna började gälla den 1 augusti har ett antal kanaler – däribland Bauer Medias Mix Megapol och NRJ samt NENT Groups RIX FM, fått nya nationella tillstånd och nå betydligt fler lyssnare som rikstäckande.

– Men vi ser också fler annonsörer som hittat till radiomediet än tidigare, varumärken som aldrig tidigare annonserat i radio. Parallellt med att vi har kunnat nå fler kontakter och bättre distribution med det nya radiolicenserna har kommersiell radio ökat räckvidden med tio procent, säger Staffan Rosell.

I dag befinner sig den kommersiella radion i ett läge där annonsutrymmet varit slutsålt de senaste tre åren. En problematik som kommersiell upplevt under flera år, men en verklighet som är relativt ny för radiokanalerna.

Hur bedömer du förutsättningarna för att trenden kommer att hålla i sig?
– Ljudkonsumtionen fortsätter att öka och annonspengarna följer med. Året har börjat bra. En stor anledning till att radion har lyckats rida på digitaliseringen är att vi försökt driva på utvecklingen. Det är därför vi var tidiga med att satsa på podcast, Radio Play och den nya valutan. Det är här den största utmaningen ligger framåt, att driva digitaliseringen.

Är det i huvudsak nya annonsörer som hittat till radiomediet eller har radio hamnat högre upp i mediemixen?
– Både och. Vi ser många aktörer som gått från att bara gå i tv till att gå 25 procent i radio eftersom de ser en bättre effekt. Men vi ser också annonsörer som bara går i radio.

Nent:s försäljningsdirektör för audio Martin Backman som verkat inom kommersiell radio i två decennier ser också PPM-valutan och professionaliseringen som de största strukturella förändringarna som påverkat investeringsviljan i mediet.

– Den tidigare mätmetoden var gammalmodig och innebar en eftersläpning där kunden fick förlita sig på radiosiffror som var upp till ett år gamla . Det är data som var svår för byråer och annonsörer att förhålla sig till. Att få kampanjdata på minutnivå har annonsörerna kunnat optimera sina aktiviteter på ett helt annat sätt samtidigt som vi och Bauer Media har kunnat visa hur radio funkar, säger han till Resumé.

– I andra hand har vi sett en mognad i branschen där vi har gått från att vara ute bland kunden och kränga till att faktiskt lyssna på kundens behov. I dag har vi mer i första hand en rådgivande funktion vilket skapar bättre förutsättningar för relationen än att strikt fokusera på det kortsiktiga säljet.

Som en tredje faktor lyfter också Martin Backman fram de nya radiolicenserna som inneburit kraftigt ökad räckvidd för radion under de senaste månaderna. Kommersiella radiomarknaden har också balanserats nu när vi har två jämbördiga radioaktörer i relation till tidigare där det fanns en obalans i utbudet.

– Utifrån en europeisk kontext har den kommersiella radion stor potential att ta andelar och vara en marknad som omsätter uppåt två miljarder i stället för strax över en miljard kronor. Bredden av annonsörer har ökat det senaste året, inte minst inom e-handeln där annonsören kan nå snabbt till köp via radion.

– Radion är inte längre ett komplementsmedium vilket det var för några år sedan. För många annonsörer är vi i dag huvudkanal och tittar man på de tio största annonsörerna har de radio högt i mediemixen.

Hur har radioboomen omdefienerat Nent Group som bolag?
– Vi är inte bara en radioaktör i dag utan ser oss som ett audiobolag med digitala plattformar och distribution och smarta högtalare där vi vill sätta en position. Svenskens ökade lyssnande inom kommersiella radion gör att vi växer som bransch och att bolagen, vi och Bauer, breddas som aktörer.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.