Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Lufthansa har kollat ölpriserna på flygplatser – släpper index

Publicerad: 16 september 2015, 13:01

Lufthansa Beer Index visar skillnaderna i ölpriser bland flygplatser och variationen i ölkonsumtion i Europa. Burson-Marsteller och DDB är byråerna bakom kampanjen.


Ämnen i artikeln:

DDB DesignResorLufthansaBurson-Marsteller

Lufthansa tog fasta på att många människor ser en öl på flygplatsen som startpunkten för semestern eller slutet på affärsresan. Lagom till årets Oktoberfest har Lufthansa bland annat undersökt ölpriser på flygplatser och ölkonsumtionen i Europa under det senaste året. Allt sammanställt i Lufthansa Beer Index, en digital kampanj där Lufthansa står för idé medan DDB Make ligger bakom utformningen och Burson-Marsteller är pr-byrå.

Varför är ett ölindex relevant för Lufthansa?
– Vi försöker alltid prata om och visa vårt erbjudande på ett annorlunda sätt. Vi har ett ombord-koncept där mat och dryck ingår och lagom till Oktoberfest i München ville vi knyta samman detta med fakta. Vi har sett ett tydligt och växande beteende med svenskar som tar en öl när de kommer till en flygplats utomlands, säger Lufthansas projektledare Magnus Engvall till Resumé.

I bärs-indexet har Lufthansa jämfört priset för en 0,5 liter öl runt om på de största flygplatserna i Europa och i Norden. Flygbolaget är verksamma på 158 flygplatser i Europa och informationen har tagit från utvalda flygplatser. Indexet visar att prisskillnaderna är stora mellan de olika länderna i Europa och dyrast är det i Norden. Flygplatsen i München har den billigaste ölen som kostar 2,80 euro. Men enligt Lufthansa själva är undersökningen inte enbart till för att marknadsföra resor till München och Oktoberfest.

– Det handlar mer om Lufthansas koppling till mat och dryck. Då är det roligt att vi kan ge ett mervärde till konsumenterna. Bland annat visa att tyskar dricker betydligt mer öl än svenskar, men att det dricks mer under midsommar än Oktoberfest, säger Lufthansas nordiska marknadschef Kristina Öström.

Den senaste tiden har alkoholreklam blivit ett mer omdebatterat ämne. Finns det inte en risk att kampanjen får oönskad effekt?
– Det är klart det finns risker. Det är därför vi har kopplat in en jurist som granskat kampanjen och kommer fram till att den är laglig. Det handlar inte om att göra reklam för alkoholkonsumtion, mer att ta fram fakta på ett beteende som finns. Oktoberfest handlar inte bara om drickande det är en kombination av mat, dryck och tradition säger Magnus Engvall.

Kampanjen kommer enbart att synas digitalt och bidra till innehåll i Lufthansas egna kanaler och ska bidra till att stärka företagets koppling till mat och dryck. Lufthansa har tagit en närmare titt på ölkonsumtionen i Europa och undersökningen visar att ölkonsumtionen under Midsommaren i Sverige 2014 landade totalt 6,7 miljoner liter vilket är mer än de 6,5 miljoner liter öl som konsumerades under Oktoberfest i München samma år. Dessutom serverades det totalt 1,9 miljoner liter öl på flygresor med Lufthansa under 2014. Sammanlagt motsvarar mängden öl lika mycket som volymen av nästan 10 stycken A380-flygplan - världens största passagerarflygplan - enbart fyllda med öl.

Rangordning över öl på flygplatser enligt Beer Index: Flygplats € / 0,5L öl
Munich Airport 2,80
Prague Airport 3,32
Frankfurt Airport 4,50
London Heathrow Airport 5,63
Billund Airport 6,79
Helsinki Airport 7,10
Arlanda Airport 7,29
Landvetter Airport 7,39
Paris Charles DeGaulle Airport 7,50
Oslo Gardemoen Airport 7,75
Aalborg Airport 8,10
Copenhagen Airport 9,23

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.