tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Mediemogul stämmer McDonald's – anser att jätten misslyckas med att annonsera i medier som ägs av svarta

Publicerad: 26 september 2022, 08:37

McDonald's står inför en stämning på 10 miljarder dollar från mediemogulen Byron Allen, som anklagar snabbmatsjätten för att ha misslyckats med att annonsera i medier som ägs av afroamerikaner.

Ämnen i artikeln:

NyheterBlack Lives MatterMcDonalds

R

Redaktionen

red@resume.se


Byron Allen och hans företag, Allen Media Group, kommer i domstol att hävda att McDonald's bröt mot medborgerliga rättigheter efter att en federal domstolsdomare fann att hans muntliga argument inte räckte för att lösa fallet. Det visar domstolsdokument som Business Insider har tagit del av. 

Byron Allen hävdar att McDonald's endast spenderar 5 miljoner dollar av sin årliga reklambudget på 1,6 miljarder dollar på medieplattformar som ägs av afroamerikaner.

I ett pressmeddelande i förra veckan konstaterade Byron Allen:

”McDonald's tar miljarder från afroamerikanska konsumenter och ger nästan ingenting tillbaka. Det största handelsunderskottet i Amerika är handelsunderskottet mellan White corporate America och Black America, och McDonald's är skyldig till att vidmakthålla denna skillnad. Det ekonomiska utanförskapet måste upphöra omedelbart”.

Loretta Lynch på advokatfirman Paul Weiss, som agerar för McDonald's räkning, sa till CNN att Allens påståenden saknade grund. 

”Deras klagomål handlar om intäkter, inte ras, och målsägandenas grundlösa anklagelser ignorerar både McDonalds legitima affärsskäl för att inte investera mer på sina kanaler och företagets långvariga affärsrelationer med många andra olika ägda partners”, säger Lynch, som var president Barack Obamas justitieminister.

Förra året lämnade 14 afroamerikanska ägare till 14 McDonald's-franchises i Ohio in en stämningsansökan mot restaurangkedjan och anklagade den för att diskriminera svarta franchisetagare. I samband med Black lives matter-protesterna 2020 lämnade 52 före detta franchisetagare in en stämningsansökan mot McDonald's där de anklagade snabbmatsjätten för ”systematisk och dold rasdiskriminering”.

McDonald's meddelade förra året att de kommer att öka annonseringen på svartägda medieplatformar från 2 procent till 5 procent av sin totala budget till 2024.

Det aktuella ärendet kommer att behandlas i maj 2023.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev