Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Medier i går, i dag, i morgon

Publicerad: 12 februari 2013, 09:07

Medielandskap i våldsam förändring

Aftonbladet hade det motigt med sin gratistidning Punkt SE och tv-kanalen TV7. På etablerade TV4 planerade man däremot att starta en mängd nya tv-kanaler. Inför nedsläckningen av det analoga tv-nätet skapades det utrymme för en alltmer nischad tv-marknad.


Sverige var på väg att bli ledande nation inom digital marknadskommunikation och reklambyrån Farfar vann ett Grand Prix vid Cannes Lions för sitt digitala event ”Heidies” för Diesel.
Vi pratade alltmer om bloggar och sociala medier, Facebook hade precis blivit tillgängligt för alla, men så kallade ”gammelmedier” frodades ute i landsorten och tjänade bra med pengar. I tidskriftsbranschen pratade man redan om överetablering men verkade inte inse vad som låg framför.
2007 var fjärde året i rad med högkonjunktur i mediebranschen och nu så här i efterhand tycker man att alla borde ha insett vad som väntade.

De senaste fem åren har varit en turbulent tid i mediebranschen. Femton år av digitalisering har till slut fått de långt­gående konsekvenser som många befarat/hoppats på. Traditionella dagstidningar lever i många fall på lånad tid medan det linjära tv-tittande är snart historia.
Gamla medier försvinner samtidigt som vi får en mängd nya kanaler att kommunicera genom.
Sammanfattningsvis är situationen kaotisk och svår att överblicka.

Men om man förstår sin historia och vågar blicka framåt några år så kan man åtminstone bättre förstå sin nuvarande position. Därför har vi analyserat mediemarknaden i ett tioårigt perspektiv. Vad har hänt sedan 2007, vad kan tänkas hända de fem kommande åren och vilken betydelse har det för medieköpare och mediekonsumenter?
Sedan får vi återkomma om fem år och utvärderar vår analys.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.