Medieval
Medierna välkomnar nya spelförslaget
Publicerad: 31 mars 2017, 11:09
Foto: Mostphotos
Spelmonopolet är snart ett minne blott. I dag presenterades utredningen som innebär att utländska spelbolag kan få licens att verka i Sverige. Förslaget möts av försiktigt jubel från mediebranschen.
FT
Fredrik Thambert
På fredagen lade regeringens utredare Håkan Hallstedt fram förslagen som innebär en ny spelmarknad i Sverige. Spelmonopolet kommer att försvinna, i praktiken är det redan borta, och i stället inrättas ett licenssystem där alla spelbolag får rättigheter och skyldigheter. Allt spel utan licens kommer att kriminaliseras.
För den hårt prövade mediebranschen kommer utredningen som en lättnad. Ett licenssytem innebär nämligen att spelannonser fråjn utländska spelbolag som Unibet och Betsson blir lagliga.
– Spelbolagen bidrar med betydande annonsintäkter till medieföretagen, vilket i sin tur bekostar kvalitetsjournalistik. Därför är detta ett viktigt förslag, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.
Utredningen innebär dock inte att det blir fritt fram att marknadsföra spel hur som helst. I det nya spellicenssystemet kommer det ställas krav på bland annat måttfullhet och att spel i reklam inte förmedlas som socialt attraktivt. Statliga Svenska Spel och ATG lyder redan i dag under regler som inte gäller de Malta-registrerade bolagen.
– Med publicering av spelannonser följer ett ansvarstagande. Från TU tog vi därför redan 2015 fram en etisk rekommendation, som våra medlemmar noga följer. Vi ifrågasätter utredarens kritik och anser att självreglering är bättre än lagstiftning och myndighetspåbud. Vi kommer även i fortsättningen att ta vårt ansvar, säger TU:s chefsjurist Per Hultengård.
En viktig förutsättning för att licenssystemet ska fungera i praktiken är att spelbolagen väljer att hoppa på. Utredaren påpekar att kanaliseringen, det vill säga andelen av som hamnar inom regleringen, bör ligga på 90 procent inom två år.
– Desto viktigare är det då att kraven för en licens är rimliga, så att alla de seriösa spelbolag som i dag verkar på den svenska marknaden fortsatt ser Sverige som en tillräckligt attraktiv marknad, säger Jeanette Gustafsdotter.