Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Norrlands Gulds innovation: Gör pizza på ölrester

Publicerad: 5 juni 2017, 11:02

Norrlands Guld Ljus teamar upp med hajpade pizzerian 800 grader i Stockholm och tar fram en pizza gjord på ekologiska restprodukter från ölbryggningen.


Ämnen i artikeln:

Norrlands GuldFLB EuropaInnovationPizza

Chocklad, chips, housemusik och spa.Vi har sett en hel del innovation från bryggerierna de senaste åren. I synnerhet från Carlsberg. Men nu är det Spendrups varumärke Norrlands Guld som tar över facklan.

Pizzan som görs på ölrester från bryggerierna har dessutom följade försäljningsargument: lägre GI, mer fibrer och högre proteininnehåll än vanliga pizzor. Pizzan kommer att serveras på den prisbelönta restaurangen 800 grader i Stockholm under juni, men också serveras på festivalerna Way Out West och Popaganda i sommar.

Pizzadegen är gjord på resterna från Norrlands Guld Ljus Ekologisk. Drav, som restprodukten kallas, är det som blir kvar när man brygger öl och innehåller krossat kornmalt med långa kolhydrater och endast 1.5% socker.

– Drömmen är sann: Nu kan man inte bara dricka, utan även äta öl. Smaken blir lite grövre, brödigare och fylligare; bärsigare helt enkelt, beskriver Anders Östblom på 800 grader skapelsen i en kommentar.

Drav innehåller i stort sett lika mycket protein som mandlar och är fiberrikt.

– Att öl och pizza går hand i hand är ju allmänt känt men nu har vi tagit det till nästa nivå. Pizzan blir grymt god, det är bra för miljön att resurser återanvänds och som en bonus blir pizzan till och med nyttigare, säger Stefan Santos, marknadschef för öl på Spendrups i en kommentar.

Chiara Organica, som pizzan döpts till, är gjord på en pizzadeg som innehåller 1/3 ekologisk drav, och toppas med tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika.

– Vi genomför det här som ett storskaligt experiment på några av Sveriges största musikfestivaler i sommar, och om det faller väl ut så vill vi också att se över möjligheten för pizzerior att beställa drav direkt från oss framöver, fortsätter Stefan Santos i en kommentar.

Byrån bakom projektet är FLB Europa.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.