söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Rapport: Så mycket ökade medieinvesteringarna 2016

Publicerad: 10 januari 2017, 08:03

Många medier kan jubla över 2016.

Foto: Mostphotos

Medieinvesteringarna ökade med 5,1 procent under 2016. Här är medieslagen som är vinnare och förlorare.

Ämnen i artikeln:

MediebyråerMediebyråbarometernSveriges MediebyråerJochum ForsellStaffan Slörner

FT

Fredrik Thambert


Under 2016 förmedlade medlemmarna i Sveriges Mediebyråer drygt 13,7 miljarder kronor. Det betyder en ökning på 5,1 procent jämfört med 2015. Under årets sista månad ökade medieinvesteringarna med 7,2 procent, jämfört med samma månad föregående år.
– Det är glädjande att konstatera att 2016 har varit ett mycket starkt år för medieinvesteringarna. Flera faktorer har bidragit till detta; god konjunktur, fortsatt lågt ränteläge och ökad konsumtion. Men också det faktum att mediemarknaden har blivit alltmer komplex, vilket betyder att fler annonsörer väljer att anlita mediebyråer, kommenterar Staffan Slörner, vd på Sveriges Mediebyråer.

Mediekategorierna som ökat mest under året är sök (+15,6 procent) och utomhus/trafikreklam (+13,7 procent). Även kategorierna internet, bio och radio har under året utvecklats starkt.

Tv-kategorin, som är den överlägset största sett till antal kronor förmedlade, vände den negativa trenden från 2015 och ökade med 3,4 procent för helåret till drygt 4,6 miljarder.
– Trots fallande tittarsiffror litar fortfarande annonsörer och mediebyråer på TV:s genomslagskraft och förmåga att bygga räckvidd. Räckviddsbehovet driver också utomhus/trafikreklam, som återigen gjorde en mycket stark månad i december, säger Jochum Forsell, vice vd IUM.

Fjolårets förlorare var DR/Annonsblad (-30 procent) och populärpress (-14,4 procent). Även kategorierna fackpress och dagspress storstad backade under året med 11,5 respektive 11,3 procent. Sammanlagt tappade de tryckta medierna 210 miljoner kronor under året. Det är en inbromsning jämfört med tappet på drygt 332 miljoner 2015.  
– Print fortsätter att tappa, men inte i samma omfattning som tidigare. I december tappade print 5,3 procent, vilket är det lägsta månadstappet under 2016. Dock fortsätter landsortspress att gå starkt och ökade med 5,5 procent i december, kommenterar Jochum Forsell.

En generell trend är att annonsörer söker efter medier som ger stark räckvidd, vilket är allt svårare att hitta i dag.
– Sett till mediekategorierna kan vi tydligt se att annonsörerna under året har sökt sig tillbaka till breda räckviddsmedier. Vi ser även att de digitala kanalerna fortfarande växer med stora belopp - men förflyttningen av medieinvesteringarna har mattats av och de digitala kanalerna växer inte i samma takt som 2015. Det är också tydligt att alltfler annonsörer går mot en högre andel rörlig kommunikation och således växer medier som TV, online video, social video, digital utomhus, säger Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev