Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Regeringen ställer tuffa krav på spelbolagens marknadsföring

Publicerad: 5 april 2018, 12:17

Ardalan Shekarabi.

Foto: Andreas Elgstrand

I dag presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) regeringens proposition för en reglering av spelmarknaden. Förslaget kommer att få stora konsekvenser för spelbolagen som väljer att ingå i licenssystemet.


Ämnen i artikeln:

Ardalan ShekarabiSpel

Att det svenska spelmonopolet ska brytas upp har stått klart länge. För ett år sedan lämnade spelutredaren Håkan Hallstedt över sitt förslag till ett nytt licenssystem, vilket fick medierna att jubla. Det innebär nämligen att fler spelbolag än Svenska Spel tillåts annonsera i kvällstidningarna och på TV4, vilket kan bidra till ytterligare klirr i kassan.

Förslaget har varit ute på remiss och i dag presenterade regeringen sin proposition som riksdagen sedan ska rösta om. Precis som det tidigare förslaget rör det sig om ett licenssystem som spelbolagen måste ansluta sig till för att få verka i Sverige. Men för att få göra det måste de uppfylla en rad krav och regler som de inte omfattas av i dag.
– Syftet med det här förslaget är att den svenska staten ska återta kontrollen över den svenska spelmarknaden, sa civilminister Ardalan Shekarabi på dagens presskonferens.

De bolag som i dag är registrerade i utlandet (företrädesvis Malta) kommer att tvingas betala svensk skatt och följa svensk lagstiftning. Många måste också bli betydligt mer måttfulla i hur de marknadsför sina produkter än vad de är i dag. Propositionen innebär bland annat att:

- Licenshavare ska ha en långtgående skyldighet att skydda spelarna mot överdrivet spelande.
- Höga krav på måttfullhet ska gälla vid marknadsföring av spel.
- Spelare ska kunna stänga av sig från allt spel och bonusar ska inte få erbjudas annat än vid första speltillfället.
- Allt spelande ska registreras och spelare måste aktivt ange ett maxbelopp som de får spela för.  
- För bolag som inte har licens ska det vara olagligt att marknadsföra sig mot svenska konsumenter.

I dag använder sig många utländska spelbolag av aggressiva marknadsföringsmetoder för att öka spelandet på sina plattformar. Dels genom tv-reklam, dels genom direktmarknadsföring till nuvarande och tidigare kunder.

Om regeringens förslag får grönt ljus kommer dessa aktörerer att få tänka om. Den nya lagstiftningen beräknas i så fall vara på plats vid årsskiftet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Ardalan ShekarabiSpel

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.