Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Regissören: ”De ska känna – det kunde vara jag”

Publicerad: 27 januari 2016, 09:21

Refugees Welcome har släppt en kampanjfilm för att få fler att engagera sig och hjälpa nyanlända. Bakom filmen står Folke Films regissör Laerke Herthoni som kombinerar Jean-Claude Junckers brandtal från i höstas med bilder av en familj på flykt.


Ämnen i artikeln:

Folke filmLaerke HerthoniKampanj

Folke Films regissör Laerke Herthoni har sedan i höstas varit inblandad i frivilligorganisationen Refugees Welcomes upprop "Folkkampanj för asylrätt". Hittills har över 18 000 privatpersoner och 100 organisationer skrivit under på att de önskar att Sverige ska ta hand om flyktingar.

I söndags släpptes Refugee Welcomes kampanjfilm "Appeal" på sociala medier.

I filmen möter tittarna en fiktiv familj på flykt parallellt med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers brandtal om flyktingkatastrofen från den 9 september. Ackompanjerat av kompositören Lasse Sanders dramatiska musik. Filmen spelades in i Stockholm.

– Jag valde att skildra en fiktiv familj eftersom det är ett extremt känsligt läge. Jag castade en manlig skådespelare som själv har varit flykting och kunde sätta sig in i situationen och känna igen sig i upplevelsen. Samtidigt som jag gjort det här pro-bono har jag getts full kreativ frihet, säger Learke Herthoni till Resumé.

Laerke Herthoni tog utgångspunkt i Jean-Claude Junckers tal för att skapa en känsla av autencitet.

I talet sade EU-kommissionens ordförande bland annat:

"Vi kan bygga murar och vi kan bygga stängsel! Men det finns inga murar som vi inte alla skulle klättra över om vi flydde från terror"

– Talets budskap passar väldigt bra ihop med kampanjen. Jag hörde det första gången i höstas när flyktingkatastrofen var som mest intensiv och jag och många andra engagerade sig på T-Centralen i Stockholm.

Vilken känsla vill du uppnå med filmen?
– Att folk ska känna igen sig. Att de ska känna; det kunde vara jag. Talet ger en känsla av verklighet. I filmen får man från början inte reda på vem som pratar, man får intrycket av att det kan vara vem som helst. När man sedan ser Juncker stå i talarstolen i Strasbourg blir det en stark kontrast till alla som befinner sig på flykt. Samtidigt förstår man att talet och mötet har existerat. Det blir väldigt aktuellt och drabbande och det är den känslan jag vill åt.

Hur hoppas du att filmen ska få spridning?
– Jag hoppas att organisationer och privatpersoner som ser filmen och ställer som bakom initiativet hjälper till att sprida den så att den blir viral. Jag ser fler och fler människor som engagerar sig och det är därför sociala medier är rätt plattform för en sån här kampanj.

Filmen är inte bara till för att få fler att skriva under uppropet.

– Jag ser hur politikerna i Sverige bytt fot under de senaste månaderna. Från att vi skulle ta emot alla med öppna armar till att införa ID-kontroller. Jean-Claude Junckers tal i filmen är en påminnelse till de svenska politikerna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.