Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Reportern livesände sin gynundersökning på Facebook

Publicerad: 20 december 2016, 13:23

I en halvtimmes lång direktsändning på Facebook fick tittarna följa Emilie Ebbis Roslunds cellprovtagning. Nu hyllas Expressens reporter.


Ämnen i artikeln:

OmtalatExpressenFacebook Live Video

Emilie Ebbis Roslund är till vardags krönikör och reporter på Expresen och Omtalat. I morse livesände hon sin cellprovtagning hos barnmorskan Clara Brandkvist på Karolinska Sjukhuset. Sändningen som publicerades på Omtalats Facebookssida har fått starkt engagemang och hyllats på sociala medier.

Även Politisms Margret Atladottir hyllar reporterns initiativ:

"Sjukt bra initiativ – eftersom ALLA som blir kallade MÅSTE GÅ! Så viktigt."

Hur kom ni på idén till livesändningen?
– Vi gör det här för att avdramatisera cellprovtagningen! Första gången jag skulle göra det var jag livrädd eftersom jag trodde att det skulle göra pissont och att jag dessutom skulle få beskedet att jag hade livmodershalscancer, eller något annat hemskt. Med sändningen ville vi visa hur processen från instrument till provtagning ser ut och att det inte är så farligt som vissa befarar, säger Emilie Ebbis Roslund till Resumé.

Varför är Facebooks livesändningar en bra kanal för just detta?
– För att vi kommer direkt in i människor liv. I flöden som annars innehåller julrelaterade statusuppdateringar, profilbildsbyten och random länkdelningar bryter vi av med något så sällsynt som en 29-årig kvinna som särar på benen i livesändning.

Vad säger du om genomslaget?
– Svinkul. Det bästa var att vi hade många engagerade tittare under sändningen som var med och ställde frågor till barnmorskan Clara Brandkvist.

Varför tror du att ni fått så mycket engagemang?
– Cellprov är något som berör alla kvinnor, men många av oss kan känna en viss oro över att göra själva provtagningen eftersom ryktet säger att det gör ont och är obehagligt. Men mest tror jag att folk tittar för att de är nyfikna. Man får trots allt plats på första parkett när sändningen görs från gynstolen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.