söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Så blev allemansrätten en nyhetssnackis i USA

Publicerad: 30 maj 2017, 08:37

Tillsammans med Forsman & Bodenfors lade Visit Sweden ut Sverige på Airbnb. För Resumé berättar USA-chefen Jenny Kaiser om hur Sverige ska bli ett populärt turistland på andra sidan Atlanten.

Ämnen i artikeln:

Jenny KaiserVisitSwedenAirBnBForsman & Bodenfors

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


VisitSwedens kampanj, i samarbete med Airbnb, har blivit en stor nyhetssnackis i amerikanska medier den senaste veckan.

Allting tog sitt språng när Forsman & Bodenfors fick i uppdrag att ta fram ett nytt varumärkeslöfte för Sverige som turistnation: "Welcome to something else". När Jenny Kaiser och hennes team på Visit Sweden tog fram data på Sveriges ställning bland amerikanska semesterfirare bekräftades något de flesta redan kände till. Sverige är rätt okänt som resmål samtidigt som intresset har ökat markant de senaste åren. Reaktionen blev att identifiera Sveriges spets som progressivt land med stark kreativ sektor.

– Sverige har inga ikoniska monument som Big Ben eller Eiffeltornet. Så vad har vi? Jo, dels progressiviteten och livsstilen. Men också vår ingenjörskonst med de senaste årens startupboom. Det som gjorde att vi ändå landade i allemansrätten var att den förenar svenska värderingar och den svenska naturen.

Forsman & Bodenfors presenterade en rad olika idéer och landande till slut i lösningen att lägga upp Sverige och allemansrätten på Airbnb. Kontakt mellan Visit Sweden och delningstjänstens huvudkontor i San Francisco.

– De blev eld och lågor och tyckte idén var fantastisk. Airbnb har gjort små kampanjer för turistdestinationer innan, men aldrig på det här sättet; att samarbeta med ett nationellt turistorgan, säger Jenny Kaiser.

Nio svenska destinationer valdes ut som beskrevs på ett humoristiskt sätt på Airbnb. Platserna skulle visa på bredden och djupen i Sverige och där med kunna tilltala olika målgrupper. Initiativet är kopplat till en omfattande contentsatsning på VisitSweden.com med filmer och artiklar. Jenny Kaiser berättar att kampanjen på Airbnb är ett pilotprojekt för framtida utspel.

– Initiativet är det sista så kallade pilotprojektet för testning av vår nya digitala strategi och globala arbetssätt som vi kommer använda oss av på europeiska, lokala och globala marknaden beroende på idéer och vilka vi riktar oss till

VisitSwedens samarbete med Forsman & Bodenfors har pågått sedan 2015 och startade med två kampanjer under förra året för Tyskland och Storbritannien. Det här är VisitSwedens mest omfattande kampanj på mycket länge och responsen har varit stor under första veckan. Tidningar som AdWeek, Creativity Online, Mashable, Fortune, Condé Nast, USA Today och New York Post har skrivit om utspelet och totalt har det blivit cirka 550 artiklar i USA och runt om i världen. Jenny Kaiser uppger att kampanjen har närmast exploderat på Twitter, men också fått starkt genomslag på Facebook och Instagram.

– Vi är fantastiskt nöjda över det genomslag vi har fått. I synnerhet då mycket respons handlar om att målgruppen är nyfikna på att semestra i Sverige. När man som kund får något presenterat för sig som landar rätt i magen och på strategin så är förutsättningarna att lyckas väldigt goda. Samtidigt måste man hela tiden vara ödmjuk inför hur virala kampanjer landar. Jag tycker att vi har haft en bra infrastruktur under hela processen mellan vårt huvudkontor, Airbnb:s hubbar i USA och Europa och Forsman & Bodenfors i Stockholm.

På senare år har vi sett hur flera kampanjer som marknadsför Sverige har fått stort genomslag. Från ditt perspektiv vad finns det för möjligheter att skapa bra kommunikation i den här skärningspunkten?
– Den ena saken som gör Sverige speciellt är att vi är ett litet land i en stor global värld samtidigt som vi ur ett kulturellt, industriellt, kreativt och politiskt perspektiv inte har varit rädda för att sticka ut hakan. Det gör det spännande för mig och underdogpositionen blir en bra grogrund att skapa intressant kommunikation. Det finns också utrymme att skruva till det när vi ska hitta en egen position.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev