Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Så jobbar Carlsberg med innovativ kommunikation

Publicerad: 4 september 2015, 12:30

Schampo, Ölpaj och Festkoncept – tre exempel på Carlsbergs innovativa marknadsföring

Schampo, ölpaj och housemusik. För att behålla sin marknadsledande position har Carlsberg satsat på innovativ kommunikation. Öljättens svenske kommunikationschef Henric Byström förklarar strategin för Resumé.


Ämnen i artikeln:

CarlsbergVarumärkesbyggandeCohn & Wolfe

Carlsberg Sverige befinner sig mitt i sin digitala transformation. TNS Sifo:s siffror för bruttoinvesteringar visar tydligt förflyttningen från traditionella till digitala och sociala mediekanaler. 2013 låg Carlsbergs investeringar i traditionella kanaler på 164 miljoner kronor. Året efter hade siffran mer än halverats till 77 miljoner kronor.

År för år levererar ölmärket kommunikationslösningar där de syns i oväntade sammanhang. I veckan presenterades samarbetet med Tössebageriet. Östermalmskonditoriet som i vintras skapade en snackis med semmelwrappen approcherades på initiativ från Carlsbergs pr-byrå Cohn & Wolfe. Resultatet är äpp-ale-paj. En äppelpaj med ölen Queen of Hops, en lågalkoholhaltig India Pale Ale med blommig och fruktig karaktär som ska balansera pajens smak.

– Tillsammans med Cohn & Wolfe försöker på lång sikt att hitta sammanhang där öl möter mat så att vi kan lyfta fram kombinationen i vår kommunikation. De pratade med Tösses och tillsammans utvecklade de idéen. Det vore naivt att tro att det kommer att få samma effekt som med semmelwrappen. Det här är något annat där vi sammanför svensk dryckeskultur med en höstklassiker. Det gör att vi kan prata öl och mat på ett nytt sätt. Samtidigt är Tösses ett bageri som fått mycket uppmärksamhet för sina innovationer. Vi tror att samarbetet uppfattas som kul och inspirerande, säger Carlsberg Sveriges kommunikationschef Henric Byström till Resumé.

Varför är det viktigt för Carlsberg att vara innovativa i sin kommunikation?
– Därför att det är precis så vi vill jobba. För att vara relevanta även i framtiden måste vi ligga i framkant i vår kommunikation.

Genom åren har Carlsberg gjort ett accelererande intåg på musik arenan. Samarbeten med housestjärnor som Avicii och Axwell ger ölmärket ett skyltfönster mot en äldre målgrupp. Ölmärket försöker också skapa egna evenemang för att höja engagemanget kring varumärket. Efter "Where's The party?" lanserade Carlsberg i januari sitt nya festkoncept "The Green Door Project".

– Musik berör alla och vi försöker utveckla och förnya vår kommunikation med olika målgrupper. Satsningarna har gjort att vi blivit mer relevanta bland unga vuxna.

I somras kom en ny oväntad produkt då Carlsberg, tillsammans med det danska skönhetsmärket Urtegaarden tagit fram Beer Beauty, lanserade en serie skönhetsprodukter som baseras på öl från Carlsberg. I serien ingår schampo, balsam och body lotion och varje produkt innehåller minst 0,5 liter öl. Denna gång var det reklambyrån CP+B som låg bakom.

– För oss var det ett sätt att prata om att öl innehåller naturliga råvaror och har många nyttiga egenskaper. Det ger ny energi till varumärket och flera medier skrev om lanseringen runtom i världen.

Förra sommaren lanserade Carlsberg sin egen podd "Ölpodden". I dag har podden omkring 5000 spelningar varje vecka. Programledaren är Christian "CC" Eikner, till vardags barchef på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och syftet är att ge ett mervärde till entusiasterna.

– Jag är riktigt stolt över podden. Den riktar sig till alla som är intresserade av öl och smak. Ett intresse som växer i Sverige. Här kan vi prata öl på ett helt annat sätt. Exempelvis var ett avsnitt helt dedikerat malt och ett annat om öldesign. Vi får utrymme att vara nördiga.

Ölbud på cykel, alkoholfria barer och aktiviteter på sociala medier. De senaste åren har Carlsbergs närvaro i Almedalen stegrat. Inför sommarens politikervecka hettade det till ordentligt när öljätten använde hashtagen #almedalsdrinken på Twitter. Namnet var nämligen varumärkesskyddat av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

– Det var en storm i ett vattenglas. Jag förstår att de var upprörda över att vi använde hastagen. Vi trycker det är viktigare att prata om ansvarsfull konsumtion och alkoholfria alternativ, vilket vi kommer att fortsätta att göra på olika sätt. och vi kommer hitta andra vägar att göra det i framtiden. För oss är Almedalen ett sätt att synas gentemot beslutsfattande och jobba med opinionsbildande på olika sätt. Eftersom vi är det ledande bryggeriet är det viktigt att engagera sig i samhällsutmaningar.  

IQ har gjort en offensiv i sitt informationsarbete kring alkoholreklam. Hur verkar ni i den debatten?
– Vi försöker balansera den. När det kommer till ökningen av alkoholreklam så har det växt från en nollnivå. Det är fortfarande en relativt liten del av den totala reklamkakan. I andra hand marknadsför vi främst våra alkoholfria alternativ. För det tredje och viktigaste: den totala alkoholkonsumtionen har minskat och drickandet minskar i synnerhet bland unga. Det indikerar att det inte finns någon direkt korrelation mellan alkoholreklam och -totalkonsumtion.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.