Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Säg hej till Dick: Knowits manliga röstassistent

Publicerad: 10 november 2021, 09:30

Knowit har utvecklat den första manlige röstassistenten ”Dick” för att belysa bristen på digital jämställdhet och konsekvenserna av bristen på kvinnor i tech-branschen.


Ämnen i artikeln:

RöstRöststyrning

Alexa, Siri, Athena. Även när röstassistenten har ett könsneutralt namn, som Google Assistant, har den nästan alltid en kvinnlig röst. Det fick några kreatörer att reagera, och de skapade därför en manlig röstassistent för att uppmärksamma ojämlikheten i techbranschen.

– Vi pratade om att röstassistenter är den nya tidens hemmafruar, och insåg hur sjukt det är! Det är klart att man vill ha en liten robot i fickan eller hemma i köket som är trevlig, hjälpsam och gör vad man ber den om. Men varför heter de Siri och Alexa?, säger Annika Frankel, creative director, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Lina Brunzell och David Birde skapade hon röstassistenten Dick. En röstassistent som förutom en mansröst också har stereotypiska manliga karaktärsdrag. Den är både disträ och sexistiskt, och mansplainar gärna.

– Jag hoppas att Dick ger folk samma typ av aha-upplevelse som vi fick. Plus ett gott skratt.

Kampanjen kommer synas under november månad i södra Sverige, bland annat på bio och i sociala medier. Filmen är gjord av Knowits inhouse-avdelning. Den ämnar att, med humor, belysa konsekvenserna av en ojämlik techbransch, säger Knowits kommunikationschef Christina Johansson.

– Vi på Knowit har under flera år aktivt arbetat med att bygga en jämställd och inkluderande kultur. Vi har kommit en bit på väg men är ödmjuka för att vi måste fortsätta jobba för att vara en attraktiv arbetsgivare för medarbetare, oavsett kön eller bakgrund.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Creative Director Annika Frankel

Copy David Birde

AD Lina Brunzell

Strateg Ulla-Karin Barrett

Projektledare Viveca Bertilsson och Markus Bagewitz

Klippning och grafik Figge Wulff-Wasberger och Frida Björk

Grafisk formgivning Niklas Ramviken

Kundansvarig Frida Arvidsson

Produktionsbolag Depiction

Ljudproduktion Donadoni

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

RöstRöststyrning

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.