Medieval
Skämtade om självmordsoffer – nu växer kritiken mot Youtube
Publicerad: 4 januari 2018, 11:43
Logan Paul är den senaste Youtubestjärnan som det stormar kring.
I klippet 'Vi hittade en död kropp i den japanska självmordsskogen' zoomar youtubern Logan Paul in på en död mans ansikte. Klippet fick över en miljon visningar innan det togs bort och har skapat en våg av kritik mot Youtube.
Logan Paul, är den amerikansak Youtubestjärna som under en semester i Japan gjorde ett besök på den så kallade självmordsplatsen Aokigaharaskogen. I klippet som publicerades i söndags filmade Logan Paul sig själv och sina medresenärer när de hittade en död kropp i skogen. I den numera borttagna videon filmade Logan Paul den döda kroppen ur flera vinklar och zoomar in mannens ansikte som i efterhand avidentifierades. I bakgrunden hörs Logan Paul skratta och skämta med sina vänner om kroppen och situationen de befinner sig i.
Klippet fick över en miljon visningar innan det raderades i tisdags. Kritiken mot Logan Paul blev massiv.
"Kära Logan Paul. Hur vågar du? Du äcklar mig. Jag kan inte förstå att så många unga människor ser upp till dig. Så sorgligt. Hoppas att din senaste video fick dem att vakna upp. Du är skräp, så enkelt är det. Självmord är inget skämt. Ruttna i helvetet", skriver Aaron Paul, känd från tv-serien "Breaking Bad" på Twitter.
Även den svenske youtubestjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg som för snart ett år sedan hamnade i blåsväder efter en video med antisemitiskt innehåll skriver om händelsen på Twitter:
"Logan Paul åker till 'självmordsskogen': Woah, vi har hittat en död kille här. Så galet. Ska bara zooma in för vloggen'. Okej, seriöst lajka om du också är ledsen".
Efter ett tag riktades kritiken mot Youtubes hantering av sitt eget innehåll. Många har under de senaste dagarna framfört krav på striktare regler och åldersbegränsningar för såväl användare som videoskapare. Logan Paul tog själv bort filmen efter påtryckningar från Youtube, men TheVerge rapporterar att det kontroversiella klippet har återuppladdats flera gånger och så länge Logan Paul inte själv ber de vidaredistribuerande användarna att ta ner klippet är det upp till Youtube att vidta åtgärder. Det senaste dygnet ska merparten av dessa återuppladdningar ha raderats.
I ett uttalande i samband med kritikstormen sade Youtube: "Vi förbjuder våldsamt eller blodigt innehåll som publiceras i syfte att chocka människor på ett respektlöst sätt. Om en video är explicit kan den bara få vara kvar på plattformen i utbildnings- eller dokumentärt syfte och då med åldersgräns."
Händelsen kommer efter att Youtube under de senaste året kritiseras för att inte göra tillräckligt åt det olämpliga och hatiska innehållet som finns på plattformen. Under 2017 lämnade flera stora annonsörer plattformen sedan de ansett att den Google-ägda streamingjätten inte vidtagit de åtgärder som krävs.
Därutöver har flera amerikanska annonsörer har valt att samarbeta med adtechbolag för att försäkra att deras budskap befinner sig inom rätt kontext på Facebook och Youtube. Däribland storbanken JPMorgon Chase som utvecklat en egen algoritm för att undvika att annonser dyker upp i samband med olämpligt innehåll på Youtube, skriver Campaign.
Som en konsekvens av kritiken har Youtube stramat åt sin policy och ger en större andel av annonsintäkterna till vloggare som följer plattformens riktlinjer.
Logan Paul har samarbetat med varumärken som Dunkin Donuts och Walmart. Youtubeprofilen, vars kanal har 15 miljoner följare, bad under tisdagen om ursäkt på Twitter och förklarade att hans syfte med klippet var att öka medvetenheten kring självmord.
Youtube- och influencernätverket Splays grundare och vd Vigor Sörman har inte sett själva klippet, men utifrån vad han har hört tycker han att innehållet är "makabert och plumpt". Han anser att annonsörer har en stor utmaning att hålla koll på i vilken kontext deras annonser syns i.
– Youtube är en plattform där det är fritt för vem som helst att ladda upp en video och Youtube har inget publicistiskt ansvar även om de har riktlinjer för innehållet på plattformen. Varje minut laddas det upp 480 timmars material på Youtube. Som annonsör är det därför extremt viktigt att ha kolla på i vilket sammanhang dina annonser visas.
Vad har Youtube för ansvar?
– Deras ansvar är att se till att riktlinjerna följs och agera i fall någon anmäler att en video till exempel bryter mot reglerna, men som sagt de har inget publicistiskt ansvar.
Vigor Sörman nämner att Splay som Youtubenätverk garanterar att alla deras annonsörers reklamfilmer endast visas kring innehåll som når upp till kvaliteten för annonsvänliga miljöer.
– Vi har manuella processer där vi kvalitetssäkrar innehållet och blixtsnabbt kan ta till åtgärder som till exempel radera en video i fall den skulle bryta mot våra strikta kvalitetskrav.