Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Splay släpper ny plattform: Ska hjälpa Youtubers att skapa appar

Publicerad: 25 september 2015, 09:27

Med den nya plattformen Unicorn.me ska Splay hjälpa Youtube-stjärnor och bloggare att skapa egna appar gratis. Syftet är att ge mer makt och pengar till innehållsskaparna.


Ämnen i artikeln:

AppYoutube

Unicorn.me gör det möjligt för populära profiler i sociala medier att skapa egna appar och ta kontrollen över innehåll, publik och intäkter. Bakom Unicorn.me står MTG-ägda YouTube-nätverket Splay.

Apparna släpps i profilernas eget namn och kommer samla allt innehåll från deras sociala medier som till exempel Youtube, Instagram, Facebook, bloggar och Spotify. Utöver detta erbjuds exklusivt innehåll och profilerna ges även möjligheten att livesända direkt via appen, så att deras fans kan följa dem dygnet runt.

En egen app skapar också nya intäktsmöjligheter. Profilerna kan själva avgöra hur de vill ta betalt för sitt innehåll via en mängd alternativ som till exempel annonser, prenumerationsintäkter, e-handel samt app- och inuti-app-köp. Varje app kommer att skräddarsys och tas fram i nära samarbete med profilen.

Det här kommer innebära en stor skillnad för många innehållsskapare i sociala medier. Idag tjänar du inga pengar på att producera innehåll för Facebook, Instagram, Twitter och på YouTube måste du ge bort 45 procent av dina intäkter. Vi tycker att den som skapar innehållet ska få en större del av kakan, säger Splays grundare Vigor Sörman i en kommentar.

Först ut med att lansera en egen app är humorgruppen "I Just Want To Be Cool" som idag är den största svenskspråkiga Youtube-kanalen med 500 000 prenumeranter och 110 miljoner visningar.

– Med vår egna app kommer vi närmre våra fans. Vi finns idag på så många olika plattformar. Nu blir det enklare och roligare att följa oss, säger Joel Adolphsson från "I Just Want To Be Cool" i en kommentar.

En rad andra bloggare och YouTube-stjärnor är redan klara, däribland YouTube-stjärnan Clara Henry. Planen är även att samarbeta med mediabolag och skivbolag.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

AppYoutube

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.