Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Statsheraldikerns kritik: Aftonbladet missbrukar flaggan i marknadsföringssyfte

Publicerad: 12 november 2021, 10:03

I samband med Sveriges landskamper i fotboll exponeras en stor svensk flagga över fotbollsplanen där texten ”Heja Sverige” skrivs med Sportbladets typsnitt. ”Ett missbruk att utnyttja flaggan i marknadsföringen på detta sett”, anser statsheraldikern Henrik Klackenberg.


Ämnen i artikeln:

SportbladetSverigeSponsringMarknadsföring

Statsheraldikern vid Riksarkivet, Henrik Klackenberg, är ansvarig för heraldiska frågor, det vill säga ärenden som rör Sveriges flagga, riksvapen och statliga myndigheters heraldiska vapen och emblem. I slutet av oktober skrev han ett mejlsvar till en person som reagerat på hur en stor flagga på matcharenan där texten ”Heja Sverige” står skrivet med samma typsnitt som Aftonbladet använder.   

”Lagen (SFS 1982:269) säger att flaggan inte får förses med ytterligare bokstäver eller tecken, vilket man ju kan anse vara fallet här. Aftonbladet hävdar att så inte är fallet eftersom bokstäverna ligger utanför flaggan. Saken är ännu inte prövad juridiskt, men personligen anser jag att det är ett missbruk att utnyttja flaggan i marknadsföringen på detta sett”

Enligt Henrik Klackenberg går Aftonbladet utanför lagstiftningens ramar när de marknadsför sig under fotbollsmatcher. Detta genom att koppla samman svenska flaggan med Sportbladet.

– De har ju förvanskat flaggan, säger han till SVT.

Therese Stalén som är Aftonbladets marknadschef anser inte att tidningen har gjort något fel. 

– Som en av Fotbollförbundets partners har vi tagit fram denna flagga för att vara med och bidra till den härliga stämningen på Sveriges hemmamatcher, vi tycker att budskapet Heja Sverige är något alla som är på matchen kan stå bakom, säger hon till SVT. 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.