Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

SvD lanserar folklig topplista för böcker

Publicerad: 27 mars 2017, 07:39

Svenska Dagbladet lanserar ny topplista för böcker – både försäljningssiffror och recensioner räknas in.


Ämnen i artikeln:

Lisa IreniusSvenska Dagbladet

Med målet att skapa Sveriges bästa bästsäljar-lista lanserar Svenska Dagbladet imorgon tisdag sin nya veckotopplista för böcker. Listan väger samma försäljningsstatistik och den samlade kritikerkårens bedömningar.

– Inspirationen till listan kommer både från bästsäljarlistor och kritikerlistor. Bästsäljarlistorna är intressanta för att de speglar vilka frågor och författare som intresserar läsarna mest för stunden, men problemet är att de – till skillnad från kritikerlistorna – inte tar hänsyn till kvalitet. Men SvD:s lista samlar alltså de böcker som går hem både hos kritiker och läsare. Boklistan kommer även att lyfta fram den kvalificerade litteraturkritik som bedrivs på olika håll. I den digitala versionen länkar vi vidare till recensioner från andra medier, både rikstäckande och regionala säger Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius i ett pressmeddelande.

Urvalet till listan utgörs av de 100 bäst säljande titlarna i Sverige varje väcka, både inom fack- och skönlitteratur. Statistiken hämtas från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

– Vår bokförsäljningsstatistik har många olika användningsområden och det är roligt att den genom Svenska Dagbladets initiativ också kan bidra till att fler upptäcker bra böcker, säger Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen.

Det räcker dock inte med att en bok slår försäljningsrekord, den måste även ha fått positiva recensioner i minst två av de största forumen för litterär kritik: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio eller någon regiontidning med stark litteraturbevakning.

– Att tolka litteraturkritik är förstås ingen exakt vetenskap, men vi väger in hur pass positiv recensionen är och förbehåller oss rätten att göra den bedömningen. Vi är bara glada om listan ger upphov till diskussioner om litteratur och litteraturkritik, säger Lisa Irenius.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.