Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Sverigekontot blockerade tusentals följare – nu pudlar SI

Publicerad: 16 maj 2017, 09:14

UPPDATERAD. Över 14 000 twitterkonton har blockerats av Svenska institutets twitterkonto @sweden. Myndigheten har anklagats för att bedriva åsiktsregistrering. Efter kritikstormen väljer de nu att häva blockeringen.


Ämnen i artikeln:

TwitterSvenska institutet@Sweden

I förra veckan blockerades HD-Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär när nätsäkerhetsexperten Vian Tahir var curator för @sweden-kontot. Enligt skribenten har han bara följt Svenska institutets Twitter-konto vid enstaka tillfällen och förvånades, som många, över tillvägagångssättet från myndigheten.

Han har inte hört av sig till myndigheten för att få en förklaring till varför han blivit blockerad, precis som 2 000 andra svenska konton.

– Det är omöjligt att veta vad som ligger bakom blockeringen och när jag inte har fått förklarat för mig varför jag har blivit blockerat är det väldigt svårt att argumentera kring rimligheten i detta, säger Mats Skogkär till Resumé.

Ledarskribenten ifrågasätter också i fall blockeringarna av @sweden är lagliga.

– De gör det här i yttrandefrihetens namn för att skydda det fria ordet. Det är väldigt märkligt tycker jag. Att en myndighet, för det är faktiskt en myndighet som står för kontot, blockerar folk på grund av deras åsikter med ett stort mått av godtycke. Man börjar undra i fall de bedriver en typ av åsiktsregistrering, vilket inte är lagligt myndighetsutövande.

– De säger att de blockerar tre av fyra i "förebyggande syfte", personer som aldrig har interagerat med kontot. Då kan man ju undra hur de hittar personerna som är presumtivt farliga för yttrandefriheten.

En annan som blev blockerad är skribenten Margit Richert, senare hävdes hennes blockering.

— მარგიტ რიჩერტ (@margitrichert) 15 maj 2017Kul att få höra att man som före detta @sweden-representant och SvD-medarbetare ägnar sig åt 'drev, hot, hat och hets mot migranter'. https://t.co/UR75AFTlS7

Svenska Institutet försvarade inledningsvis blockeringen av användarna men väljer nu, efter hård kritik, att backa:

"Många har hört av sig till SI och varit upprörda över att de blockerats från @sweden på felaktiga grunder. Vi behöver ta ett steg tillbaka för att närmare granska förutsättningarna för att blockera", säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI, i ett uttalande.

Hon fortsätter:
"Vi ser att det väcks många frågor om hur vi som myndighet bör agera när det gäller blockeringar på Twitter. De personer som vi har bidragit till att blockera på ett felaktigt sätt vill vi uppriktigt be om ursäkt."

Det var i förra veckan som drygt 14.000 konton (varav 2000 svenska) blockerades av twitterkontot @sweden. Driver kontot gör myndigheten Svenska institutet som varje vecka låter en svensk person ta över kontot och twittra vad den vill som"curator". 2012 belönades Volontaire och myndigheten med Grand Prix i Cannes för "Curators of Sweden". Syftet var då att kuratorerna skulle visa en öppen, pluralistisk och transparent bild av Sverige.

Curatorn har under alla år själv kunnat blockera följare, men förra veckans åtgärder är första gången som det sker i stor skala. På Svenska institutets hemsida förklarar myndigheten varför massblockeringarna genomförs. Enligt SI har man arbetat med att "analysera näthatet på kontot" sedan 2016.

Under nätsäkerhetsexperten Vian Tahirs vecka som @sweden-curator har hon med myndighets godkännande använt en "blockeringslista", som ska vara framtagen i samarbete med andra experter på näthat. Listan har även innehållit namn som aldrig tidigare har interagerat med @sweden, vilka blockerats i förebyggande syfte.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.