Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Tv tappar pengar: ”Oväntad nedgång”

Publicerad: 10 februari 2015, 08:14

Nedgång i tv-reklam, enligt Mediebyråbarometern.

Foto: Colourbox.

Januari blev en seg månad för många medier. Medieinvesteringarna sjönk med 8,3 procent jämfört med 2014, enligt Mediebyråbarometern. Sämst gick det för print, men också tv backar


Ämnen i artikeln:

MediebyråbarometernSveriges MediebyråerMedieval

Investeringstakten i januari var den svagaste sedan 2010. Det slår Sveriges Mediebyråer fast, trots att investeringarna påverkades av kalendereffekter med helg- och klämdagar. Totalt förmedlade deras medlemmar drygt 880 miljoner kronor.

Nedgången i print var den största under de senaste 18 månaderna: -23,9 procent för storstadspress och -22,8 procent för kvällspress. Även tv var en stor förlorare med en nedgång på 12 procent jämfört med samma månad i fjol. I december tappade tv 16 procent.  
– Det vi kan se är att print sjunker snabbare än tidigare, men nedgången i print är strukturell och därför inte förvånande även om den är större än tidigare. Storleken på TV-nedgången är däremot oväntad, säger Jochum Forsell, vice vd IUM i ett pressmeddelande.  

Han menar att tv borde ligga stabilt eftersom det förväntades finnas ledigt utrymme för första gången på länge under årets två första månader. Detta i kombination med att priserna höjs i mars.
– Förvisso sjunker TV-tittandet fortfarande, men TV- kanalerna har inte varit slutsålda i samma utsträckning som tidigare månader. Att medieinvesteringarna i TV sjunker i januari är alltså en effekt av både lägre efterfrågan och lägre utbud, vilket indikerar lägre spenderingar också på lång sikt för TV-mediet.

Radio var den enda mediekategori som ökade i januari (+12,1 procent). Utomhus/trafikreklam och internet var oförändrade.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.