Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

”Under strecket” blir podd

Publicerad: 14 oktober 2015, 13:23

Så här såg det ut 1918 när det första "streckaren" publicerades i SvD.

Foto: SvD

En kulturell institution klivet ut i podd-världen. Med start i kväll kommer SvD:s klassiska sida Under strecket att finnas som podcast med en utvald understreckare i veckan.


Ämnen i artikeln:

PodcastsLisa IreniusSVDPodcastSvD Kultur

Kan man öka sin bildning på en kvart? Så långa blir nämligen avsnitten i Under streckets nya podd. Redaktören Ludvig Hertzberg väljer varje vecka ut en understreckare och introducerar också själv skribenten i varje avsnitt. Det första handlar om populism och premiärdagen till ära läses det in av den kände skådespelaren och Taliapristagaren Leif Andrée.

– Det är väldigt roligt att vi nu kan föra vidare Under streckets stolta traditioner i podcastens format. Vi har redan sett att de långa essäerna är mycket uppskattade i det digitala medielandskapet, jag är övertygad om att de även kommer att fylla en viktig funktion som podcast - det blir som en lugn och kunnig röst att lyssna till i bruset, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius i ett pressmeddelande.

Enligt Ludvig Hertzberg ska lyssnarna kunna ta del av bredden i Under streckets repertoar, både vad gäller ämnen och temperament.

– Vi väljer helt enkelt en av den gångna veckans understreckare som vi inte tycker någon borde missa och som angriper angelägna frågor på ett intressant sätt, genom att förena djup sakkunskap med god formuleringskonst.

Under strecket har med essäns form gett publicistiskt rum åt analys av och reflektion över alla tänkbara ämnen, såväl högaktuella som tidlösa. Den allra första "streckaren" publicerades för den 17 oktober 1918. Den handlade om den norske dramatikern och författaren Henrik Ibsen och var skriven av hans landsman, litteraturhistorikern Gerhard Gran. Och i anslutning till årsdagen blir det nu premiär för Under strecket i en ny kanal.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.