söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Undersökning: En av tre använder annonsblockerare

Publicerad: 30 juni 2023, 09:02

31,1 procent använder en annonsblockerare enligt nya siffror.

Foto: Montage

I en ny rapport från Kobler uppger en tredjedel av svenska internetanvändare att de nyttjar annonsblockerare.

Ämnen i artikeln:

YougovReklamInternet

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


En stor del av svenska användare anser att reklam är ett rimligt utbyte för att få ta del av innehåll gratis. Det enligt en ny rapport från Kobler som bygger på statistik från Yougove Profiles. 39,5 procent tycker detta, medan 32,5 procent är neutralt inställda till resonemanget. 28 procent inte håller med.

Samtidigt visar rapporten att många är tveksamma till reklam på grund av mängden uppgifter som aktörer på internet har om dem. Andelen som håller med i frågeställningen är 38 procent, medan 33,2 procent uppger sig vara varken för eller emot. Endast en dryg femtedel, 22,8 procent, ser inte mängden insamlad personlig data som ett problem.

LÄS MER: Tredjepartscookies lever på övertid – experterna: Sju saker som krävs för effektiv annonsering framåt

Som motreaktioner har adblockers – annonsblockerare – blivit vanligare och till skillnad från för några år sedan är användningen inte längre synonym med teknikinsatta, skriver Kobler. En tredjedel (31,1 procent) svarar i rapporten att de använder en annonsblockerare. De svarande är då enbart användare som gjort ett aktivt val att använda en annonsblockerare och inkluderar inte de många som har en webbläsare som i olika utsträckning blockerar annonser som standard.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev