Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Valet ger lyft till medieinvesteringarna

Publicerad: 11 oktober 2022, 07:36

Partiernas annonsering inför valet ledde till ökade medieinvesteringar i september.

Foto: Anders Wiklund TT

I valmånaden september ökade medieinvesteringarna med 4,5 procent. Bäst gick det för dagspress kväll, med en positiv tillväxt om 44,7 procent.

Ämnen i artikeln:

NyheterMedieinvesteringarSveriges MediebyråerMedieval

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Under höstens första månad, september, ökade medieinvesteringarna förmedlade via Sveriges Mediebyråers medlemmar med 4,5 procent. Den kategori som uppvisade kraftigast tillväxt var dagspress kväll, med en ökning på 44,7 procent. Under månaden ökade även utomhus/trafikreklam, bio, dagspress landsort, tv, online video, dagspress storstad och fackpress. Totalt förmedlades över 1,3 miljarder kronor.

Benjamin Holmfred, styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer, säger i ett pressmeddelande att det går att skönja en tydlig effekt av riksdagsvalet. 

– För första gången på mycket länge ökade dagspress, sammanslaget med 14 procent, där framför allt dagspress kväll hade en kraftig tillväxt om 44,7 procent. Det här är en typisk valeffekt där de politiska partierna har köpt utrymme i tidningar inför valet. Även utomhus/trafikreklam ökade, delvis beroende på valet men kanske framför allt för att kategorin har ökat generellt under hela året, säger han. 

LÄS MER: Lista: Så har inflationen påverkat storannonsörerna – 10 satsande raketer att hålla koll på

Den mediekategori som backade mest under september var populärpress som uppvisade en negativ tillväxt om 22,1 procent. Även mediekategorierna DR/Annonsblad, sociala medier, sök, radio och online display uppvisade negativ tillväxt under september.

Den mediekategori som ackumulerat, hittills i år, har ökat mest är utomhus/trafikreklam. Detta med en positiv tillväxt om 61,4 procent. Hittills i år har de totala medieinvesteringarna ökat med 7,3 procent.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev