Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Wallraffade som cyklande matbud – i Facebook Live

Publicerad: 10 maj 2017, 13:21

Breakits reporter Erik Wisterberg som cykelburet matbud.

Foto: Towe Boström/Skärmdump

Breakits reporter Erik Wisterberg wallraffade hos Foodora och Uber Eats för att gå till botten med de anställdas villkor. Resultatet presenteras i en livesändning – när han fortfarande jobbade för Uber.


Ämnen i artikeln:

FacebookBreakitFacebook Live VideoUber

Det har tidigare berättats i flertalet artiklar om de dåliga villkoren för cyklisterna hos bolag som Foodora, Wolt och Uber Eats. För att verkligen gå till botten med saken valde Breakits Erik Wisterberg att söka jobb på två av de snabbväxande tjänsterna, för att själv ta reda på hur det ligger till. Svaret presenteras i dag i en stor granskning, som bland annat visar att snittlönen hos Uber Eats endast låg på 39 kronor i timmen. Hos konkurrenten Foodora var det bättre betalt. Men i båda fallen handlade det om hårda arbetspass.
– Jag har lagt ner 40 timmar bara på cykling. Sedan har det blivit ett antal timmar planering och skrivande. Parallellt har min chef Stefan Lundell som är rutinerad ekonomireporter genomfört en kartläggning av markanden på ett större plan. Vi har nog sammanlagt lagt ner 100 arbetstimmar på det här, säger han.

Känns det som väl spenderade timmar?
– Ja, det känns som välinvesterad tid både för mig personligen och för Breakits varumärke. Det här visar att även om man är en liten digital redakation kan man få brett genomslag med kvalitetsjournalistik. Det inger hopp.

På onsdagsförmiddagen drog Breakit igång en livesändning på Facebook med Erik Wisterberg bakom styret på en cykel – fortfarande arbetandes för Uber Eats. Den två timmar långa sändningen nådde en räckvidd på över en kvarts miljon.
– Det var nyhetschefen Jon Mauno Pettersson som kläckte idén när vi började bli färdiga med granskningen. Det var ett sätt att kunna ta med läsarna på Stockholms gator och ge möjligheten att ställa frågor. Det är ett också ett sätt att nå folk som inte läser Breakit i vanliga fall, vilket vi lyckades med över alla förväntningar.

Är det många som hört av sig?
– Jag satte igång twitterappen efter att ha haft den avstängd under cykelturen, och det var många fina kommetarar som strömmat in. Sedan dess har jag suttit i telefon med andra medier och ska medverka i Studio Ett senare. Det har blivit ett väldigt bra genomslag som jag är stolt och glad över.

Hur motiverade ni användandet av Wallraff-metoden i det här fallet?
– För det första jag har sökt jobben under mitt riktiga namn. Det är bara jag som heter så i Sverige, så de hade alla möjligheter att ställa frågor om mina avsikter. De valde att inte göra det. Ur ett etiskt perspektiv så wallraffade vi inte för att hänga ut enskilda personer eller att filma med dold kamera. Det var helt enkelt den bästa metoden för att kunna berätta grundläggande fakta i målet. Kan man beställa mat med rent samvete?

Kan man det?
– Jag hoppas att man kan läsa artikeln och själv komma fram till ett svar.

Breakit valde att gå ut med sin granskning innan de berörda bolagen fick ge sin syn på saken.
– Vi kollade först om texerna innehöll några allvarliga anklagelser som måste bemötas inför publicering. Jag upplever inte att de gör det. De berättar sakligt om hur det fungerar. Därför kunde vi vänta med att kontakta dem tills i dag. Vi ville också ha tillgång till körappen hos Uber för att kunna köra livesäning.

Hur var det att trampa runt på Stockholms gator, till skillnad mot ditt vanliga reporterjobb bakom skrivbordet?
– En helt annorlunda verklighet. På Uber var målet att härda ut under blöta och kalla kvällar. Jag träffade många andra som jobbade med samma sak, som jag pratade mycket med för att fördriva tiden. Många var relativt nyanlända och pratade dålig svenska och engelska. När jag jobbade på Foodora hann jag inte tänka så mycket. Där fick cykla så fort jag kunde för att klara av jobbet. Passen var 4-5 timmar av stenhård träning.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.