Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

11 politiska kampanjfilmer som får dig att skratta

Publicerad: 14 augusti 2015, 12:43

Kanadensaren Wyatt Scotts film i veckan var overklig. Här kommer 11 andra politiska kampanjer som är ofrivilligt underhållande.


1. Allsången med Silvio
2008 slog mediemogulen och italienska landsfadern Silvio Berlusconi på stora trumman. Med kärlek och leenden sjunger personerna i kampanjfilmen ut sin kärlek i låten ” Meno male che Silvio c'è” (Tack och lov för Silvio). Glada bagare, byggarbetare och lärare sluter upp till en närmast masspyskotisk allsång. Hur det gick? Silvio Berlusconi gjorde comeback som premiärminister.

2. Anna Maria säger basta
EU-valet 2009. Anna Maria Corazza Bildt tog in den lite bortglömda sångaren Eddie Oliva för att komma till Bryssel. I låten "Kryssa Anna Maria" med melodi av klassikern "Guantamera" får vi veta moderata politikern "säger basta till firmafusket". Kampanjen fick ingen större spridning, men Anna Maria Corazza Bildt tog plats i Europaparlamentet.

3. En cowboy med bössa
Republikanen Dale Peterson kandiderade för jordbrukskommissionen i Alabama 2010. I kampanjfilmerna rabblar han upp sitt cv och anklagar konkurrenterna för att vara tjuvar med geväret i högsta hugg. I filmen där han uttrycker sitt stöd för John McMillan skjuter detta råskinn i luften mot förbispringande människor.

4 Minimalism
Som sitt stöd för Tea-party-rörelsen Herman Cain inför nominieringsprocessen 2012 gjorde hans närmsta rådgivare Mark Block en annorlunda film. En melankolisk man med ledsna ögon stirrar in i kameran och berättar trött om hur hårt de har jobbat med kampanjen. Han avslutar med att dra ett djupt bloss från cigaretten.

5 Overkliga röster
1952 gjorde de politiska kampanjfilmerna entré i amerikansk politik och visst är barnsjukdomarna påtagliga. Adlai Stevensons kampanjstab lyckades med det imponerade att hitta två röstskådespelare som inte låter som människor. Kampanjen skulle illustrera hur motståndaren Dwight "Ike" Eisenhowers administration skulle vara kontrollerad av Robert "Bob" Taft genom att upprepa "Ike" och "Bob" som ett vansinnigt mantra.

6. Nixon på syra
Richard Nixon blev aldrig hippiegenerationens president. Men hans kampanjfilm från 1968 kan liknas vid en psykadelisk syratripp. De rödtonade bilderna skiftar och skakar som i en feberdröm. Filmen skulle attackera motståndaren Hubert Humphreys politik, men det blev snarare en känsla av att demokraten kunde förflytta sig i tiden.

7. Det galna skrattet
Hubert Humphreys kampanjfilm från 1968 är å andra sidan ett riktigt mindfuck. En maniskt röst skrattar elakt i 20 sekunder åt republikanernas vicepresident Spiro Agnew. Varför detta skratt? Tja, han helt enkelt okänt och därför ett skämt...

8. Ligga med Putin?
För några år sedan uppmuntrades ryssar att rösta på Vladimir Putin med en kampanj en ung kvinna besöker en spådam för att få reda på vem hennes framtida kärlek kommer att bli. Till romantiska toner avslöjar tarotkorten att det blir... Putin.

9. En övertänd son
Florida-republikanen Mike Weinstein lät sin son Scott Leigh göra en tuggummituggande danslåt i hans kampanj 2010. Musikvideon är förvånande nog helt oironisk.

10. Alarmism
1964 ville Lyndon B. Johnson berätta unga tjejer riskerade bli träffade av atombomber om Barry Goldwater vann valet. RO, någon?

11. Schlagermoderaten
2010 var "Sverige Jobbar!" Muf:s kampanjlåt. Den lätt överexalterade artisten Jacob Hemming i illasittande kavaj springer upp på scenen och gör high-fives med publiken. Han sjunger om studenten som "uppfinner en ny skruv och startar ett nytt ABB" och "kvinnan som fått en inkomst att leva på tack vare jobbskatteavdraget"

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.