tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

1177-skandalen: Fem händelser som utmärker krishanteringen

Publicerad: 22 februari 2019, 09:17

Avslöjandet om att miljontals samtal till 1177 Vårdguiden legat helt öppet på nätet i vad som beskrivs som den värsta läckorna i svensk historia. Resumé listar fem milstolpar från den starkt kritiserade kriskommunikation under veckan som gått.

Ämnen i artikeln:

KrishanteringKriskommunikation

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Det var i måndags som Computer Sweden avslöjade hur  2,7 miljoner samtal som ringts till 1177 Vårdguiden har legat ute på nätet sedan 2013. Hundratusentals timmar inspelade samtal där det förekommer högst känslig information om sjukdomshistorik och läkemedel.

Politiker och experter var snabbt ute och fördömde läckan och fastslog att den saknade proportioner i historien. Under veckan har också företaget bakom läckan Medhelp som sitter på stora avtal med landstingen och underleverantören Voice Integrate Nordic AB som lagrade samtalen blivit hårt kritiserade för sitt sätt att hantera skandalen.

1)
tisdagen den 19 februari gick Tommy Ekström, vd på Voice Integrate Nordic ut i en intervju med DN med förklaringen att jätteläckan. Det saknades checklistor för det drabbade systemmet.

– Det visar sig att även den simplaste hårddisk är nåbar om den ansluts till nätet. Det är ju bara att ta åt sig av detta och säga "wow, fasiken också", sade han till tidningen.

I intervjun gav han också utryck för den ur ett kriskommunikationsperspektiv potentiellt ikoniska teorin att någon "helt enkelt stoppat in en internetsladd i hårddisken".

2)
I samma intervju med DN försökte Tommy Ekström förminska händelserna genom att antyda att det bara är personer med specialkunskaper som har haft möjlighet att komma åt ljudfilerna.
– Vanliga personer klarade inte av det, men de som kan sådant här kunde göra något slags speciell kommandorörelse och slinka in bakvägen.

Ett försvar som DN:s techredaktör Linus Larsson inte gav mycket för.

"Det är, för att tala klarspråk, rent trams. Förutom att det inte finns något som heter "speciell kommandorörelse" så krävdes inget speciellt alls. Det var bara att fylla i en adress i webbläsaren och trycka enter.", skrev han i en krönika.

3)
På sin hemsida hävdade Voice Integrate att MSB hade verifierat säkerheten på företagets nätverk vilket fick MSB:s it-säkerhetsenhet CERT att dementera uppgifterna.

4)
På onsdagen gick Medhelp ut i ett pressmeddelande om att man avslutar sitt samarbete med underleverantören Voice Integrate Nordic.
– Förtroendet för leverantören är förbrukat och vi kommer söka nya samarbetspartners, säger Björn Arkinger, affärsområdeschef på Medhelp till P4 Stockholm.

5)
På torsdagseftermiddagen kommer nyheten i DN om att Medhelp polisanmäler Computer Sweden för misstänkt dataintrång, misstänkt anstiftan till dataintrång och obehörigt röjande av personuppgifter.

– Det här är inte för att skylla ifrån oss vårt ansvar. Vi är ju ansvariga för det som har hänt. Men det kan finnas andra som har ansvar i andra saker, säger bolagets tillförordnade vd Lennart Persson till DN.

Tidningens chefredaktör Marcus Jerräng som tillsammans med journalisten bakom granskningen har polisanmälts vill inte kommentera anmälan.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev