Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"2009 blir absolut inget skitår"

Publicerad: 10 februari 2009, 12:44

Under 2008 omsatte informationsbranschen 48,9 miljarder. Det är en ökning mot föregående år med cirka fem procent visar siffror ifrån Informationsindex som offentliggjordes idag.


Hanna Brogren, kommunikationsdirektör på Stockholms Stad tror att lågkonjunkturen kommer att märkas tydligast under 2010.

Årets index som gjorde en fördjupning inom kommuner och landsting visade på att 2,7 miljarder investerades inom dessa sektorer.

Den positiva trenden inom Informations- och pr- branschen håller i sig. En fortsatt efterfrågan efter kommunikationskompetens, ett ökat rekryteringsbehov och högre löner ligger bakom fjolårets ökning. Men trots att branschutvecklingen visar fortsatt positiva siffror inom flera delar är marknads- och konjuktursindikatorerna mindre positiva.

Exempelvis ligger BNP oförändrat. Handelns försäljningssiffror ökade med enbart 3,3 procent. IRM ger en prognos på en blygsam ökning med 2,8 procent under 2008. Under 2008 introducerades 29 företag på Nasdaq OMX i Norden, en minskning med 66 procent jämfört med 2007, visar Informationsindex 2008.

Årets djupdykning inom kommuner och landsting pekade på en del trender. De delar som ökar och prioriteras mest är pr och internet. Många kommuner uppger att de har ambitionen att lägga över mer och mer till webben.

Ett exempel är att under 2009 kommer det nationella projektet ”vården på webben” att förberedas. Projektet är ett nationellt samarbete som ska förbättra kvaliteten på information och e-tjänster. Exempelvis kommer det att bli möjligt att boka tider inom sjukvården. Hanna Brogren, kommunikationsdirektör inom Stockholm stad bekräftar trenden och menar att äldre- och it är två delar som kommer att prioriteras än mer framöver.

Största andelen av budgeterna inom kommunal och landsting utgörs av löner och lönebikostnader visar prognosen för 2008. Andra kostsamma poster är webbkostnader, samt trycksaker i form av böcker, kataloger och tidningar.

Flertalet kommuner och landsting uppger i rapporten att de tror att det kommer att bli kärvare 2009, men de stora omställningarna tror man kommer först år 2010. Detta eftersom budgeten och planen för 2009 redan är fastlagd. Något som styrks av bland annat Hanna Brogren
– 2009 blir absolut inget skitår. Det ekonomiska bakslaget kommer först att troligen slå igenom år 2010. Detta år märker vi av mer arbete, och tydligare förväntningar i leverans.

Många av deltagarna som ingick i studien för Informationsindex 2008 menade även de att kraven på att visa effekt av olika informationsåtgärder fortsätter att öka. I studien framgick att det kommer att bli allt viktigare att synliggöra det arbete som informatörer och kommunikatörer gör, information kommer att hanteras som en investering i allt högre utsträckning förutspår studiedeltagarna.

Informationsindex genomförs kvantitativt med hjälp av en enkät till medlemmar i Sveriges Informationsförening vartannat år. Vartannat år görs en estimerad justering av den kvantifierade investeringssumman som kartlagts året innan. Dessutom görs en kvalitativ djupdykning inom ett aktuellt område. Detta år låg fokus på kommuner och landsting

Tero Marjamäki

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.