Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
PR
Publicerad: 17 Januari 2014, 15:05
Sveriges Kommunikatörer har stämt av lönen hos samtliga medlemmar. Nära 2 200 personer eller drygt hälften av medlemmarna svarade. Enkäten ger en dyster bild av löneskillnaderna mellan kvinnliga kommunikatörer och dess manliga motsvarigheter.
Ämnen i artikeln:
Sveriges Kommunikatörer46 576 kronor så mycket tjänar en manlig kommunikatör i genomsnitt, enligt enkäten. Detta kan jämföras med kvinnor som ligger på 41 535 kronor.
Det vill säga löneskillnaden ligger på drygt 5 000 kronor.
– Jag kan konstatera att vi håller på att bli en kvinnodominerad bransch. Idag är 75 procent kvinnor, medan det var 50/50 för cirka 15 år sedan, säger Jeanette Agnrud, kommunikationschef på Sveriges Kommunikatörer.
Hon menar också att den tydliga trenden är att löneskillnaderna är mindre när det rör sig om yngre personer, medan de ökar i takt med att personerna blir äldre.
– Vi har tänkt att en förklaring skulle kunna vara att män finns på fler ledningsposter, men det visade sig att det inte är på det viset, säger Jeanette Agnrud.
Enkäten visar nämligen att 72 procent av direktörerna inom kommunikationsområdet är kvinnor, medan motsvarande del för männen ligger på 28 procent.
Det finns undantag.
– Det är väl lite vanligare att presschefer är män, säger Jeanette Agnrud.
Den genomsnittliga lönen för samtliga medlemmar ligger på 42 323 kronor, vilket innebär en 2,1-procent ökning eller 866 kronor i förhållande till genomsnittslönen för året dessförinnan.
– Löneökningen ligger på ungefär samma nivå som för övriga landet, säger Jeanette Agnrud.
Hon berättar också att Sveriges Kommunikatörer tänker djupstudera löneskillnaderna mellan könen inför Almedalen och diskutera frågan där.
Vad tänker ni göra för att förändra situationen?
– Det är 10 000 kronorsfrågan. Min framtid skulle vara tryggad om jag hade svaret på det. Vi är ju ändå en bransch som tänker mycket på det här eftersom det handlar om att kommunicera. Vi om några borde ändå kunna lösa problemet inom vår egen bransch, säger Jeanette Agnrud.
Karl-Johan Byttner
Ämnen i artikeln:
Sveriges Kommunikatörer