söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Abercrombie & Fitch ångrar fattigdomsförakt

Publicerad: 17 maj 2013, 13:44

En kampanj för att sprida Abercrombie & Fitchs kläder bland hemlösa har tvingat företagets vd att be om ursäkt för sina tidigare uttalanden.


KB

Krister Berntsson


Flera år efter de diskriminerande uttalandena i pressen ber nu Mike Jeffries, vd för klädmärket, om ursäkt för att han han sagt att människor måste vara tillräckligt snygga för att bära Abercrombie & Fitch-kläder

Ursäkten kom efter att en kampanj lanserats som en motattack på företagets kränkande ställningstaganden om fattiga och oattraktiva människor.

Greg Karber, en filmproducent från Los Angeles, lanserar nu en kampanj i syfte att få folk att skänka färdiganvända plagg från Abercrombie & Fitch till hemlösa. Det skriver International Business Times.

Bakgrunden till kampanjen är uttalanden från klädmärkets ledning som publicerades i media år 2006 och 2010.

En anonym distriktschef på klädföretaget uttalade sig år 2010 till nyhetskanalen Gather News, och berättade då att kläder med defekter skickas tillbaka till företaget för att sedan slängas. Varför andrasorteringen inte skänks till välgörenhet förklaras med att Abercrombie & Fitch inte vill skapa en image av att vem som helst, som fattiga människor, kan bära kläderna.

År 2006 gjorde den amerikanska tidningen Salon en intervju med klädmärkets vd, Mike Jeffries, som menade att personer som är oattraktiva på olika sätt bör handla sina kläder någon annanstans än i deras butiker. Han förtydligar sin ståndpunkt med orden "Är vi exkluderande? Absolut."

Nu ber dock Mike Jeffries om ursäkt genom ett inlägg på företagets Facebooksida för hur han uttryckt sig i artikeln från 2006. Bland annat skriver han så här: "Jag är ledsen att mitt ordval lett till att folk tagit illa vid sig. (...) Vi är helt emot alla typer av diskriminering, mobbning, nedsättande kategorisering och avståndstagande beteende på grund av ras, kön, kroppstyp eller andra individuella karaktärsdrag."

Med kampanjen hoppas filmproducenten Greg Karber skapa en mediestorm och uppmärksamma ämnet på twitter med hashtag #Fitchthehomeless.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev