Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Aftonbladet-krönikören i blåsväder

Publicerad: 29 maj 2013, 07:11

Anders Westgårdh.

Foto: Anders Deros.

Aftonbladet-krönikören Anders Westgårdh har i sina texter ifrågasatt kampanjen för folkomröstning om vägtullar i Göteborg. Vad som inte framgår är att hans byrå Welcom har uppdrag från Trafikverket, enligt GT. – När jag skriver i Aftonbladet formulerar jag mig som en privatperson, säger han till tidningen.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetWelcom

Welcom har ett avtal värt 3 miljoner kronor med Trafikverket som avser det Västsvenska paketet och sträcker sig fram till halvårsskiftet 2014. Anders Westgårdh är byråns grundare, och skriver samtidigt krönikor i Aftonbladet sedan 1998.  

I Göteborg är vägtullar en stor fråga som hänger ihop med finansieringen av utbyggd infrastruktur i regionen. Nyligen beslutades att en folkomröstning ska genomföras i frågan.

I en krönika daterad 15 april skriver Westgårdh:
"Den bärande idén med vägtullar är - förutom minskad trängsel i trafiken och bättre miljö i stan - att göra det möjligt att i vår livstid finansiera ett antal satsningar på infrastruktur för att Göteborg ska kunna fungera som en modern och betydelsefull stad".

Vad som inte framgår är att hans byrå har ett avtal med just Trafikverket. Men till GT säger han att det inte rör sig om dubbla stolar:  
– Nej, jag tycker inte det. Faktiskt inte! När jag skriver i Aftonbladet formulerar jag mig som en privatperson. Det är klart att du kan lägga de två grejorna bredvid varandra och konstatera att det kan finnas en intressekonflikt men här finns det inte det. Jag vill understryka att jag inte alls arbetar med Trafikverkets uppdrag.  

Aftonbladets publisher Jan Helin betvivlar inte att det rör sig om Anders Westgårdhs personliga åsikter, men tillstår att det kanske borde framgå att krönikören också driver byrå.
– Det kan vara en poäng. Jag tror att all transparens är bra och stärker opinionsjournalistiken. Det ska jag överväga. Det är möjligt att det ska framgå så att man själv kan ta ställning, säger han till GT.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AftonbladetWelcom

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.