Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Appen som hjälper folk med panikångest att andas

Publicerad: 10 december 2015, 10:54

I samarbete med Edelman Deportivo lanserar Dina Försäkringar appen Dina Andetag. En app som ska hjälpa användarna att andas rätt och på så vis förebygga stress och panikattacker.


Ämnen i artikeln:

AppEdelmanDina Försäkringar

En färsk undersökning från Dina Försäkringar visar att mer än varannan svensk (56 procent) har upplevt, eller känner någon som upplevt, en så stark oro att den lett till symptom som svettningar, hjärtklappning, illamående eller andningsproblem.

Dina Andetag är en app för iPhone, framtagen av Edelman Deportivo, med syftet att hjälpa svenskar att andas rätt och därmed lugna stark oro. Användaren tar ett djupt andetag och blåser in luft i mikrofonen på sin iPhone.

– Vi vill underlätta i vardagen för våra kunder, inte bara när olyckan är framme. Stress är ett vanligt problem idag och vid jul riskerar vi att bli mer stressade än vanligt när vi adderar julklappsköp, julbak osv till att-göra-listan. Dina Andetag är vår julklapp till svenska folket, ett verktyg som ska förebygga den typ av oro som kan leda till andningsbesvär, genom att hjälpa oss andas rätt, säger Paula Fagerlund, kommunikations- och webbchef på Dina Försäkring i ett uttalande.

På skärmen i appen syns en vindsnurra som börjar rotera när luften träffar mikrofonen. Håller användaren en lugn och konstant luftström så kommer vindsnurran att påvisa detta genom att skifta i färg. Ambitionen är att man upprepar proceduren tills att man känner att andningen är under kontroll och lugnet är tillbaka.

– Att få hjälp att andas rätt kan vara bra i många sammanhang när man känner sig stressad, då kan man ofta få en oregelbunden eller ytlig andning och välmåendet påverkas. Såväl stress som panikattacker kan bli lättare att hantera om kroppen får hjälp att andas lugnt och rätt balans mellan syre och koldioxid, säger Caroline Klingenstierna Leg. Psykolog på Solutionwork i en kommentar.

Undersökningen från Dina Försäkringar visar att drygt sex av tio tillfrågade kvinnor uppger att antingen de själva eller någon de känner, drabbats av en så stark oro att det lett till symptom som svettningar, hjärtklappning, illamående eller andningsbesvär.

En högre siffra än den bland männen, där fyra av tio uppger samma sak. När det kommer till ålder är denna typ av oro mer bekant bland unga än bland äldre. Nästan sju av tio (69 procent) av de tillfrågade 18-34-åringarna har antingen själva upplevt denna typ av oro, eller känner någon som gjort det.  Motsvarande resultat bland 50-74-åringar är 44 procent.

Drygt sju av tio svenskar (76 procent) tror också att den här typen av oro ökar i juletid.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Norstat. Under november 2015 har sammanlagt 1066 intervjuer genomförts med män och kvinnor boende i Sverige, i åldrarna 18-74 år.

Fotnot:
Dina Andetag ska inte ses som ett medicinskt verktyg eller som ersättning för professionell sjukvård. Om du känner dig det minsta osäker på vad dina andningsobehag beror på ska du kontakta sjukvården.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.