Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Apple hade kunnat undvika pr-kris om de bara varit lite mer kommunikativa"

Publicerad: 29 december 2017, 12:19

Foto: Karlis Dambrans / Flickr

Efter att en nyhet om att Apple gör sina iPhones långsammare över tid drabbades företaget av en kritikstorm, trots att det enligt flera techsajter inte ligger något i nyheten. De råder istället Apple att vara lite mer kommunikativa mot sina användare i framtiden.


Ämnen i artikeln:

PRAppleIphone

Tidigare i december återupplivades ryktena om att Apple med flit gör sina iPhones långsammare över tid, detta för att få konsumenterna att byta ut sina gamla modeller mot en nyare version.

Nyheten kom från redditanvändare och har därefter fått spridning över hela världen. Techsajter som Recode och Techcrunch avfärdar dock avslöjandet som falska nyheter. Anledningen är att i takt med att batterierna i telefonen blir äldre ändrar Apple sättet som processorn fungerar, detta för att undvika slumpmässiga nedstängningar av telefonen.

"Det vore oerhört korkat och kortsiktigt av Apple att göra det de anklagas för. Om det skulle stämma skulle de drabbas av juridiska trångmål som ett företag som Apple aldrig skulle ge sig in i" skriver Techcrunch Matthew Panzarino.

Oavsett så har iPhone-användare världen över rasat och känt sig utnyttjade till den grad att Apple häromdagen kommenterade ryktena.

Precis som både Techcrunch och Recode skriver menar Apple att de försöker undvika att mobilerna stängs ned genom att dra ned på processorkapaciteten under högintensiva aktiviteter som videoredigering, spel och liknande.

Recode skriver att Apples krishantering var sublim då de redan i den inledande paragrafen bad om ursäkt för alla missförstånd, gav en transparent förklaring till varför man gör som man gör, sänkte priset på byte av batterier samt sa att de aldrig skulle göra något för att försämra användarvänligheten av sina produkter.

Båda Recode och Techcrunch skriver dock att Apple hade kunnat undvika kritikstormen genom att vara lite mer kommunikativa mot sina användare. Recode anser bland annat att man tidigare än i nuläget skulle kunna meddela iPhone-användarna när deras batteriers livstid håller på att rinna ut.

"Det kanske hade orsakat frustration och en del klagomål från de som inte vill byta ut sina batterier men man hade åtminstone kunnat undvika en kritikstorm likt denna som i slutändan riskerar bolagets rykte".

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

PRAppleIphone

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.