Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Årets största bloggskandal

Publicerad: 17 april 2009, 06:05

I går tvingades brittiske premiärministern Gordon Brown att be om ursäkt för bloggskandalen Smeargate. Browns närmaste medarbetare planerade en blogg där politiker från Torys skulle skandaliseras.


Gordon Brown tillsammans med Damian McBride.

Brittisk tabloidpress anklagas ofta för sin hårdföra skandaljournalistik. Inte minst för sina avslöjanden om politikers sexvanor.

Men efter att skandalen Smeargate rullats upp de senaste dagarna framstår tabloidjournalistiken som ett under av omdöme och ödmjukhet.

Det riktiga snaskandet pågår i stället i politikens absoluta centrum.

När Gordon Brown tillträdde som premiärminister för två år sedan lovade han att han inte skulle använda sig av smutsig tricks och mediemanipulering i sitt politiska utövande. Till skillnad mot företrädaren Tony Blair och hans mediemanipulatör Alastair Campbell.

Men i höstas tillträdde Daimian McBride som Gordon Browns mediestrateg och utsågs omgående av media som Downings Street 10s attackhund.

Och redan i januari planerade han den attack som nu blivit hans fall och satt hela Labourpartiet i gungning. Tillsammans med bloggaren och politiske rådgivaren Derek Draper drog han upp riktlinjerna för The Rad Rag vars enda syfte skulle vara att skandalisera högt uppsatta politiker i motståndarpartiet Torys inför det kommande parlamentsvalet. I ett mejl till Draper presenterade McBride tänkbara uppslag till bloggen.

Derek Draper.

Mejlet har kommit på vilovägar, Draper hävdar att hans Yahoo-konto blivit hackat, och de senaste dagrana har brittisk media gottat sig i mejlets detaljer.

• Det skulle påstås att det fanns bilder på George Osborne, som leder Torys skuggregering, från hans studenttid där han är utklädd i kvinnounderkläder. Det skulle också finnas hemliga bandinspelningar där Osborne har sex med en prostituerad.
• Kräva av Torys ordförande David Cameron att han berättar om sin ”pinsamma” sjukdom.
• Anklaga en, onämnd, homosexuell torypolitiker för att ha stött sin partners affärsintressen genom sitt arbete i parlamentet.
• Antyda att parlamentsledamoten Nadine Dorries haft en tillfällig förbindelse med en gift kollega och att snedsteget avslöjats när de glömt kvar en sexleksak på ett hotellrum.

Inga av uppslagen har någon grund eller sanning i sig.

Problemet är att mejlet hamnade hos Paul Staines som driver den högerinriktad bloggen Guido Fawkes som i sitt upplägg var en förebild för The Rad Rag. Fawkes spred givetvis mejelt till brittisk media och Daimian McBride tvingades avgå i helgen.

Gordon Brown försökte dämpa skandalen genom att skriva personliga brev till alla som var omskrivna i mejlet och beklagade vad som inträffat. Samtidigt försäkrade han blev bestört när han i fick reda på vad som inträffat och att inga ministrar var inblandade i det som snabbt fick benämningen Smeargate.
Den högt uppsatte ministern Tom Watson var omnämnd i mejlväxlingen mellan McBride och Draper. Watson är känd för sina hårdföra politiska metoder, han påstås vara den som tvingade Blair att avgå, men han har försäkrat att han inte varit inblandad.

Torys krävde också en offentlig ursäkt från Gordon Brown och i går kom ursäkten för Smeargate inför ett tv-team (se klipp från Youtube nedan). Ursäkten mottogs med blandade känslor och fler torypolitiker var missnöjda med att Brown inte kunde säga att allt i mejlet var lögn.

Nu ifrågasätter brittisk media om Labour klarar av att resa sig efter skandalen.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.