Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Arla förbluffas av omtalad debattartikel om mjölk

Publicerad: 7 augusti 2017, 09:56

Debattartikeln i fråga och Arlas presschef Erik Bratthall.

Debattartikeln "Så blev vit mjölk en symbol för vit makt" har blivit en snackis i sociala medier. På Arla står man frågande inför slutsatserna. – Jag vågar inte ens spekulera kring hur de har kommit fram till det här, säger presschefen Erik Bratthall.


Ämnen i artikeln:

ArlaAftonbladetHanif Bali

Det senaste dygnets mest delade artikel i Sverige är "Så blev vit mjölk en symbol för vit makt" på Aftonbladet Debatt. Tobias Linné, doktor i sociologi vid Lunds universitet, och Iselin Gambert, Professor of Legal Writing vid Juridiska institutionen vid George Washington University, för ett resonemang om mjölken som symbol för rasism i Västvärlden.

"Det betyder inte att det skulle vara rasistiskt att dricka mjölk. Däremot har mjölk och mjölkdrickande historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade, där mjölken använts som symbol för idéer om vit överlägsenhet" skriver de i artikeln.

Båda författarna ägnar sig åt "kritiska djurstudier" vid Lunds universitet. I artikeln gör de en koppling till kornas situation och vad mjölken symboliserar för dem:

"Och för kon som mjölken kommer ifrån, och som tvingats till ett liv i livslång fångenskap där hennes barn tas ifrån henne inom några timmar efter födseln för att bli kött på människors tallrikar, är ett glas mjölk alltid en fråga om makt och förtryck".

Debattartikeln har blivit ifrågasatt och förlöjligad på vissa håll i sociala medier.

Arla är den största mjölkproducenten på marknaden. Resumé bestämde sig för att kolla vad de anser om de båda forskarnas slutsatser.
– Vad ska man säga? Att de kan tolka vad kor tänker får nästan stå för dem. Vi kan inte på något sätt kommentera det. Det skulle vara jätteintressant om du ställde frågan till dem om hur kor ser sambandet mellan mjölk och rasism, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.

De syftar väl på ett glas mjölk som symbol för hur korna själva lever?
– Jag vågar inte spekulera i det. Jag antar att eftersom artikeln är publicerad så måste någon ha gjort någon slags kontroll.

Debattartikeln i Aftonbladet har föregåtts av en diskussion under våren kring mjölken som symbol för högerextrema krafter. I USA har den ofta använts av den så kallade alt-right-rörelsen. I Sverige blev det viss uppståndelse efter att den Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali publicerade en bild på sig själv, drickandes mjölk, med tre emojis som har associerats med högerextrema krafter (se nedan).

— Hanif Bali (@hanifbali) 6 juli 2017Arla bjuder på mjölk. 👌🏻🐸🥛 pic.twitter.com/oAqvIRGzok

"Gick Hanif Bali över den bruna gränsen i Almedalen?" skrev exempelvis den vänsterorienterade sajten Aktuellt Fokus med anledning av tweeten.

Hos Arla har man noterat diskussionen kring mjölk som en symbol för rasism och förtryck av svarta i USA.
– Jag har noterat debatten, men det är inget vi har att göra med. Alla typer av extrema rörelser kan kidnappa en symbol. Vi ser inget som helst samband mellan mjölk och det man försöker göra en mediagrej av. Mjölk står inte alls i närheten av vad debatten handlar om, och har inget med den att göra, säger Erik Bratthall.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

ArlaAftonbladetHanif Bali

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.