Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Att utmana Borg är som att vara oppositionspolitiker i Nordkorea”

Publicerad: 29 juni 2014, 09:06

Tommy Waidelich.

Foto: Andreas Elgstrand.

Tommy Waidelich var chanslös som ekonomisk-politisk talesman. Han mobbades i medierna och drogs med i Håkan Juholts fall. Vid 50 skiljer han sig och lämnar politiken. Bitter? Icke, Resumé mötte en ivrig och glad blivande konsult och EU-lobbyist.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Tommy Waidelich och Håkan Juholt kom in i riksdagen 1994, men kände knappt varandra innan de blev parhästar i partiledningen våren 2011.

– Ja, jag vet att många blir förvånade. Det enda vi har gemensamt är att vi var på ett kul studiebesök i Strasbourg 1986 som SSU:are. Klart att jag vetat vem han är, men vi har aldrig umgåtts. Håkan valde inte sina kompisar till uppdragen, han tycker inte om de här kotterierna. Och det var också det som gjorde honom sårbar.

När fick du veta att han ville ha dig på en tung post?
– Han ville träffa mig nån vecka innan jag utsågs. Jag trodde att det handlade om något med EU. Men jag visste så klart på kongressen när alla spekulerade i vem som skulle bli ekonomisk-politisk talesman.
Tommy Waidelich beskrevs då i medierna som en nykomling, i det närmaste okunnig om ekonomi.

Orättvist, anser han:

– Ledarskribenter som aldrig träffat mig dömde ut mig som helkorkad. Jag brydde mig inte, utan tänkte att jag får visa resultat. Håkan var värre utsatt, det var mobbning. Men vi försökte fokusera på att samla och förändra partiet och är båda otåliga personer.

Han har varit proffspolitiker i 25 år, och hoppade av studierna för att bli politiker.

– Jag hade läst ekonomi tre år på universitetet. Jag har jobbat mycket med ekonomi, både praktiskt och teoretiskt. Jag var ansvarig för budgetsamordningen i Södertälje och lärde mig den kommunala ekonomin. Jag har suttit i finansutskottet, i Riksrevisionens styrelse, i Riksbanksfullmäktige i tio år och i EU-parlamentet satt jag i budgetutskottet.

– Men medierna skrev att jag var brevbärare, ett extraknäck när jag pluggade. Fast jag tyckte det var bra att vara "underdog" och jag har ganska bra självförtroende. Jag fick makt och fria händer av Håkan och kände att jag fick en möjlighet att påverka.

Hur kändes det att möta Anders Borg direkt i tv första gången?
– Att utmana Borg är nästan som att vara oppositionspolitiker i Nordkorea, det är en otrolig personkult kring honom. Jag har haft debatter med honom förr i kammaren, men framför allt med Reinfeldt i skolorna på ungdomsförbundstiden. Nej, debatten var jag inte rädd för. Däremot var jag inte lika beredd på att programledare la sig i så mycket. Problemet var att jag hade få raka besked att ge, vi hade ju lovat att vända på alla stenar. "Det får vi återkomma till" är inget bra svar. När vi gjort budgeten på hösten var jag mycket tryggare.

I dag är det lätt att glömma att  det rådde "Juholtfeber" sommaren 2011. Socialdemokraterna var på frammarsch och siffrorna såg bra ut. Trots en revolt i riksdagsgruppen kring A-kassan såg allt bra ut:

– Problemet var att hela budgetförhandlingen blev offentlig. Jag kunde inte drömma om att någon skulle läcka allt till medierna. Men när vi väl var klara var alla i riksdagsgruppen glada. Vi hade 37 procent och siffrorna gick uppåt. Då kom drevet mot Håkan om hyran...

Tommy Waidelich såg på nära håll hur partiledaren förgäves pudlade, turnerade och kämpade mot det obönhörliga slutet. Han vet hur det gick till, men vill inte störa valrörelsen.

– Just nu vill jag inte rota mer i det. Jag drar mina lärdomar och försöker se framåt. Kanske berättar jag mer efter valet. Men först ska jag jobba stenhårt för en valseger och ser fram emot att se Stefan Löfven som statsminister. Jag kommer framför allt att jobba i Stockholms län och min hemkommun Sundbyberg, säger Tommy Waidelich.

Just nu går han igenom en skilsmässa och efter valet hoppar han av politiken. Han har registrerat företaget Maviliada, en ordlek med de fyra barnens namn, med konsultverksamhet i verksamhetsbeskrivningen:

– Ska jag göra något annat i livet är det nu. Jag kan tänka mig att hjälpa företag och organisationer internationellt, inte minst på EU-nivå. Som EU-parlamentariker såg jag dem gå i flera år och knacka på fel dörr. I EU, som inte har svenskt remissförfarande, gäller det att vara aktiv och själv driva frågor.

Han gick nyligen in i det snabbväxande byggföretaget Zenguns styrelse.

– Jag är väldigt intresserad av samhällsplanering, som jag också studerat. Jag utesluter inte att jag kommer att jobba en del med byggande och fastigheter.

Pär Nuder
beskrivs som Juholts kungamakare och är en av Tommy Waidelichs vänner.

– Vi har bra kontakt, Pär var ordförande när jag var kassör i SSU-distriktet och jag efterträdde honom. Vi kom in i riksdagen samtidigt och träffas en del. Men även Magdalena Andersson hör av sig ibland, ofta i Europafrågor, då jag sitter i styrelsen för Europas socialdemokrater.

Till sist, hur ska ni nu vinna valet?
–Vi har haft dåligt självförtroende senaste åren och inte fört fram våra värderingar. Nu går de värderingsstyrda partierna fram. Alliansen förlorar, men det kan bli svårt att hitta regeringsalternativet.

Karl Tommy Waidelich

Ålder: 50 år
Bor: Sundbyberg
Yrke: riksdagsledamot S.
Bor: villa i Sundbyberg.
Familj: fyra barn 7 – 14 år, i skilsmässa.
Tjänar: 70 000 kr/månad.
Fritid: fotboll med barnen, golf och "vänhäng".
Oanad talang: språk, fyra flytande, förstår tolv och knäcker koden till varje restaurangmeny i världen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.