tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Attacken mot Göran Persson och JKL

Publicerad: 8 juli 2008, 08:13

Göteborgs starke man Göran Johansson dömer ut Göran Persson, Dan Svanell och andra socialdemokrater som blir lobbyister:
– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bli lobbyist. JKL är en politisk organisation som plockar in socialdemokrater för att plocka av dem politiska strategier.

Ämnen i artikeln:

PR

LH

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Göran Johansson och Göran Persson. Foto: Scanpix.

Ihöst slutar Göran Johansson efter 20 år som en av socialdemokraternas främsta profiler.

Men pr-firmor och konsultbolag kan spara telefonsamtalet. Han ogillar djupt politiker som säljer sig till timtaxa i lobby- och pr-företag:

– Partierna börjar använda såna här företag för att påverka. Då blir politiken något annat. Lobbyisterna som vi inte ser tar över i stället för de demokratiska krafterna.

Det är ingen idé att försöka övertala honom. Göran Johansson är envis som en lus på en tjärsticka, eller med en snällare skrivning bestämd.

Han vet vad han vill och ser till att få sin vilja igenom, vilket långtifrån alla partivänner uppskattar.

Och när Göran Johansson blir överkörd går han direkt. Han satt i socialdemokraternas verkställande utskott fram till 2005. När försvarsminister Leni Björklund lade ner regementet Amf 4 i Göteborg som han kämpat hårt för hoppade han av, kallade Göran Perssons styre för enmansshow, for hem, stängde av telefonen och firade sin 60-årsdag.

”Kungen av Göteborg” är en tvättäkta sosse av den gamla stammen.

Han började på SKF:s verkstadsskola som 15-åring, gick med i SSU, blev klubbordförande och Metallordförande i Göteborg. För 20 år sedan blev han kommunalråd och har styrt stan med järnhand med undantag för åren 1991–94.

Göran Johansson var god vän med SKF-chefen Lennart Johansson, far till Volvochefen Leif, och satt fram till i fjol i SKF:s styrelse.

Han har ett oerhört kontaktnät i såväl politiken som näringslivet och utbildningsvärlden som vore guld
värt för ett konsultföretag. Men han har alltid använt sina erfarenheter för att främja Göteborgs intressen.

Högst motvilligt lämnar sin egenhändigt snickrade sommarstuga i Skepplanda utanför Göteborg och åker till Almedalen. Första gången han var här för fem år sedan fl ydde
han vimlet kring Donners plats och besåg den vackra ön i hyrbil.

– Det är tur att svenska folket bar får se en bråkdel av det som händer i Almedalen. Annars skulle politikerföraktet skjuta i höjden rejält, sade han då.

I år är han här i två dagar med Ostindiefararen Götheborg som varit hans omhuldade skapelse från start.

Nu planerar han skeppets nästa pr-resa via USA och Japan till världsutställningen i Shanghai 2010.

Resumé möter honom under ett regnigt parasoll i hamnen. Under samtalet kommer plötsligt en ungmoderat fram och skakar hand med Göran:

– Du är den enda socialdemokrat jag respekterar.

Göteborg kom sent till Almedalen, berättar Västsvenska Industri- och Handelskammarens vd Anders Källström:

– För fem år sedan var jag här första gången och fann stockholmare med nationella uppdrag som snackade om Stockholm. Göteborg nämndes aldrig. Då beslöt jag att vi ska hit och röra om.

– Statistiskt sett är Stockholm Sveriges mest annorlunda plats, i synnerhet Stureplan och Helgeandsholmen. Det är ett gigantiskt problem att makthavarna fi nns där, när de borde åka till Trollhättan eller Borås.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev