Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Bakom Löfvens formuleringar står Anders Thor: Talskrivaren som försvann och återuppstod

Publicerad: 6 juli 2016, 09:20

Anders Thor.

Foto: Ola Torkelsson

När Stefan Löfven prickar in en riktig fullträff i debatten har den fyndiga formuleringen förmodligen snurrat flera varv i huvudet på Anders Thor. Han är 27 år, märkligt ung sett till sina erfarenheter, och i det närmaste totalt anonym. Och för två år sedan försvann han helt.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtStefan LöfvenDaniel Suhonen

För fem år sedan var Håkan Juholt partiordförande, en journalist som älskade att vrida på orden envisades med att själv skriva sina tal, med Tidenredaktören Daniel Suhonen som bollplank.

Men när dreven började hetsa Juholt anställde Socialdemokraterna Anders Utbult, då blott 22 år, som talskrivare. Han hade arbetat som frilansjournalist, på pr-byrån Gullers Grupp, visat vassa tag på sajten Alliansfritt Sverige och varit kampanjmakare för S i Stockholms läns landsting, där han jobbat nära den kontroversielle Ilja Batljan.

Unge Utbult visade sig ungefär lika svår att intervjua som Stefan Löfvens grå eminens Wille Birksten. Det vill säga att han inte sade flasklock till nyfikna politiska journalister.

Men så här beskrev Anders Utbult i alla fall sig för Aftonbladets Politikerkollen:
– Jag kommer ursprungligen från Örebro. Min examen är i statskunskap, men jag har även läst litteraturhistoria, retorik, poesi och kulturanalys i Uppsala och Toronto, vilket förhoppningsvis gör att jag kan åtminstone förstå hälften när Håkan debatterar kultur. Tidigare har jag varit rådgivare inom kommunikation, både i egen regi och på byrå, och skrivit frilansreportage och krönikor. Jag har arbetat med kampanjer och skrivande för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting, och gjort en hel del ideellt kampanjande utöver mitt politiska bloggande, främst inom nya medier.

Och så här beskrev han då sina inspirationskällor:
– Det finns nog få unga talskrivare som inte nämner Jon Favreau, som började på Kerrykampanjen när han var 23, och sedan blev chefstalskrivare för Obama. Vi analyserade flera av de tal han medverkat i när jag studerade retorik i Toronto, och de är nära modern perfektion. Anneli Toresson som var talskrivare för Socialdemokraterna tidigare är också en legend som jag hoppas kunna bjuda på lunch så fort som möjligt. Det går förstås inte att inte nämna Palme, han skrev precis som Håkan väldigt mycket själv, och kunde blanda det poetiska och det konkreta, det arga och det hoppfulla.

Men tiden med Håkan Juholt blev lika kort som dramatisk. Inom ett halvår hade Anders Utbult en ny chef med ett helt annat förhållande till det politiska språket. Men han klarade omställningen från hetlevrad småländska till trygg ångermanländska galant.
En som jobbar nära talskrivarna är Erik Nises, som värvades till statsministerns kansli som pressekreterare från jobbet som politisk reporter på Aftonbladet strax innan Juholt ersattes av Stefan Löfven.
– Mitt första intryck av Anders var en ung kille i ett annars lite äldre gäng. Och att det var en kille med en otrolig energi.

En politisk nörd, kanske?
– Nej, han är kul och intresserad av oerhört många ämnen. Han läser mycket litteratur och kommer med många spaningar och tips. Och han är väldigt strukturerad, faktiskt den ende jag vet som förbokar alla stopp på sina tågluffningar. Det var väl inte precis så jag reste när jag var 23...

Vad tittar han på då?
– Det är allt från vingårdar och slott till nutidshistoriskt intressanta platser och museer. Han är mycket ordentlig, fast han hävdar själv att han var busig som ung. I så fall gick det nog över redan i mellanstadiet. Han blev tvärvuxen tidigt. Busigast är han nog på fotbollsplan där han är offensiv, hård och direkt ruffig. Och givetvis håller han på Örebro.

För två år sedan försvann den unge flyhänte skribenten från nätet. Han hade gått och gift sig och passat på att återta familjenamnet Thor.
– Den unge och lovande Anders Utbult har återuppstått som den äldre och framgångsrike Anders Thor, säger Erik Nises. Han har hunnit med så mycket trots sin ungdom, varit vildmarksguide i skogarna kring Örebro, jobbat på pr-byrå och åt Socialdemokraterna i Stockholm landsting.

Vad är hans styrka som talskrivare?
– Han är kunnig och kommer med mycket idéer och bra inspel. Sedan ska ju en talskrivare skriva efter uppdragsgivarens önskemål. Det är viktigt att kunna lyssna. Han och Stefan Löfven kommer mycket bra överens och sitter i långa samtal om politiken.

Varför är han så tillbakadragen i medierna, tror du?
– Som god politisk tjänsteman ser han det väl inte som sin roll att framträda själv. Han är absolut ingen fåfäng person.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.