Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Bäst och sämst i veckan

Publicerad: 20 augusti 2010, 14:40

Fyra veckor kvar. Och det är de veckorna som är valrörelsen på "riktigt". Allt annat är uppvärmning. Dr Val summerar vecka 33:


Ämnen i artikeln:

Val 2010Dr Val

Fem i topp

1. Matpolitik. Valets grej: Kokboken. Otippat. Moderatkvinnorna var först ut redan i Europavalet med en kokbok. Nu ska alla partier ha kokbok. Miljöpartiet och centern är tvåa och trea. Just nu plåtas nog Reinfeldts korvgryta i Storåkers provkök. Och (S) undrar om inte Acne är klara med guideboken till rödgrön snabbmat: Vi kan inte vänta!

2. Cafépolitik. Partiernas spindoktorer har kommit på att partiledarna och andra kandidater ska synas i en mer folklig miljö. Pressträffar och intervjuer är beordrade att hållas på caféer. Lattepartiet är större än alla andra.

3. Djurpolitik. Valrörelsen utspelas inte bara i hård kamp med motståndarna utan också mot och med en rad djur. Campaign dossier tipsar om att Kristdemokraterna hittat inspirationen till sin djurfilm "Vi vill ha ett mänskligare samhälle" från republikanerna i USA. George W Bushs film från 2004 var å andra sidan inspirerad av Ronald Reagans från 1984. Och björnen är äldre än alla andra. Fast de svenska minkarna glömdes bort snabbt i valdebatten.

Kristdemokraterna 2010:

George W Bush 2004:

Ronald Reagan 1984:

Oberoende nyhetsvärdering?

4. Kampanjpolitik. Varför trycka upp dyra valaffischer när partibudskapet kommer fram mycket bättre och billigare på ett Expressenlöp? Per Schlingmann skrattade hela vägen till tidningskiosken söndagen den 15 augusti. Men hur såg Expressens oberoende nyhetsvärdering ut?

5. Mediepolitik. Partiledarna svettas och våndas. Tuffa och upplysande frågor. Inget mjäk. Ingen inställsamhet. Rakt på. Valgranskning när den är som bäst. Sveriges radios Tomas Ramberg och Monica Saarinen gör valrörelsens bästa partiledarutfrågning, trots att de andra inte ens startat.


Fem i bott:


1. Mediepolitik. SVTs Demokratifesten från förra fredagen är programmet som alla retar sig på. Fast fem halvtimmar med Tom Alandh på resa i Sverige valåret 2010 får minnet av den märkliga galan att förblekna.
Men Maud Olofsson var det synd om eftersom hon avsatte en hel kampanjkväll till "Allsång på Skansen" och inte fick sjunga en enda ton i tv. Trots att centern utannonserat att hon skulle "medverka". Tur att Linda Bengtzing finns så Maud får sjunga ut på egna allsångskvällar.

2. Svensktoppspolitik. Valets jukebox har fått en ny kalkonlåt.  Slår det mesta i den vägen: Vänsterpartiets Eurodiscoschlager "Robbin hoods vänner" av Andrés Esteche.
Med rader som: "Bort med piskorna, ingen björntjänst gör nån glad, Vi säger stopp idag!, Oh yeah Robbin Hoods vänner, håll ihop ni med".

3. Retorikpolitik. Retorikexperter som visar sig vara folkpartikandidater och får stänga av sitt kommenterande i TV4 och Svenska Dagbladet. Snart kommer Elaine Bergqvist vara retorikexpert i alla kanaler och tidningar.

4. Butlerpolitik. Stockholmssossarnas tunnelbaneutspel blev enormt fokuserat på butlertjänsten och de har sig själva att skylla. Oppositionsrådet Ilija Butlerjan (S) var lite översmart i pr-strategin den här gången.

5. Skräckpolitik. Ännu har den inte kommit, fast alla tror att den kommer. Skandalen. Game changern. Valbomben. Faktor X eller vad den nu kallas. Den där händelsen eller nyheten som innebär att valrörelsen skiftar läge. Valstugereportaget 2002 i Uppdrag granskning var en sådan. Dataintrånget 2006 kunde ha blivit det. 2010? Ingen vet, men naglar bits i S-valcentrat Valborg på Sveavägen, på Schönfeldts gränd eller vid Mynttorget. Och alla undrar: Har du hört något?

Veckans mest bortglömda: Gudrun Schyman, alla väljargrupper utom pensionärerna och presskonferenslokaler som inte duger när allt ska ske på café.

Dr Val

Ämnen i artikeln:

Val 2010Dr Val

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.