Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Bäst och sämst i veckan

Publicerad: 27 augusti 2010, 15:39

Dr Val vill kanske inte slå ett slag för smutskastning och annat lågt, men hoppas att pensionärsskatter och skatteskalor något ska släppa sitt grepp om valrörelsen snart. Mer fart, mer fight och mer folklighet!


Ämnen i artikeln:

Val 2010Dr Val

Fem i topp
1. Sverigedemokraterna lyckas nu sprida sin stoppade reklamfilm på nätet långt mer än om den gått på TV4. Fast till ett oerhört mycket lägre pris. Partiet är vinnare och TV4 förlorare som lät sig bli en nyttig idiot.

2. Expressens valstuga vid Sergels torg. "Kommersiell public service", skulle TV4s Jan Scherman kunnat kalla det. Men där hans kanal, SVT och SR driver valbevakningen från studioplats tar Expressen den ut bland väljarna. Vilket dessutom skapar fler egna nyheter i tidningen och många flera kanaler. Niklas Svensson är fisken som är tillbaka i sitt rätta vatten.

3. Drogtester. Fredrick "Bara jag" Federley (C) gjorde det, men fick ändå stå tillbaka på riksdagslistan och är nu sur och lömsk på Maud. Thomas Bodström (S) även kallad "Bildsköne Bodström*" gjorde det inte, men fick ändå vara med i "Fångarna på fortet". Distansarbetar nu som vallokomotiv för (S) under sin USA-resa. Starlight Express?

4. "Skarpa förslag". Betyder: Sådant som ska genomföras nästa år. Förmodligen. Vi hoppas det, åtminstone. Både Alliansen och rödgröna har skarpa förslag.

5. Valrörelsen är statsvetarnas julafton. Det räcker i stort sett med en hyfsad C-uppsats för att träda fram som valexpert.

Fem i bott

1. Åh, vi ska närma oss unga väljare, hur gör vi? Jo, jag har en jättefräsch idé: Vi gör en serie! Åh, fantastiskt, det måste vi ha. Eller hur gick snacket hos alliansgens gökungar MUF, CUF eller LUF? Ungsossarna SSU gör reklamfilm där en pizzabagare nyser i pizzan. Kul…ehh…  Infantiliseringen av de unga väljarna blommar ut för fullt. När startar protesttågen där unga väljare gör uppror mot att inte bli tagna på allvar. Vad blir nästa tilltag? Fiskdamm?

CUF-ordföranden som James Bond. Hoppas Ernst Stavro Blofeld dyker upp snart.

Stålmansmoderater. Ge oss kryptonit!

En pizza snabbt – vi kan inte vänta!

2. "Kan ni bevara en hemlighet?". Partiledartal som innehåller denna fras som numera snart alla använt och gjort det lite för ofta bör bestraffas med att respektive partiledares talskrivare får koka i rapsolja. I hemlighet.

3. "Reformambition". Betyder: Sådant som presenteras som ett vallöfte om genomförs om, a) ekonomin tillåter det, b) någon minns 2012 eller 2013 att man lovat det (vilket ingen gör). Som att köpa lördagsgodis till barnen och låsa in det i ett bankfack i väntan på att barnen ska bli vuxna. Både Alliansen och rödgröna har reformambitioner.

4. Definitiva valloosers: Snusare, rökare och krökare. Både Alliansen och de rödgröna vill höja tobaks- och alkoholskatterna.

5. Alla journalister som tror att valkampanjerna styrs av "pr-byråer" (som i veckan Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg). De enda som är inblandade från branschen är reklambyråer och alla reklambyråer som jobbat åt partier i en valrörelse vet att de minst av allt låter sig styras. Det är som att jobba åt ett företag med 537 marknadschefer.

Veckans mest bortglömda:  Rick Falkvinge, Piratpartiet, som dock siktades utanför Resumé häromdan i jakt på veckans tidning med Assange-artikeln, väljarna (Vi håller med Aftonbladets Eva Franchell: Släpp in väljarna i valrörelsen) och de röda grisarna som Vänsterpartiet fyllde med enkronor.

Veckan rubrik på ett pressmeddelande: Vad ska Ibrahim Baylan göra i Borås? (faktiskt är (S) avsändare)

* Parafras på "Bildsköne Bengtsson", känd för en landsomfattande stöldturné tillsammans "Tatuerade Johansson" på 30-talet.

Dr Val

Ämnen i artikeln:

Val 2010Dr Val

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.