Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Bäst och sämst i veckan

Publicerad: 3 september 2010, 14:40

Två veckor kvar och det är nu överraskningarna kan komma. Dr Val tippar att det den kommande veckan blir mindre skatteskalor och mer av fulspel. Opinionsundersökningarna är lika många som parti- och blockutspelen. Snart dags mäta i realtid?


Ämnen i artikeln:

Val 2010Dr Val

Fem i topp:

1. Återvinning. KD har snott Folkpartiets gamla paroll "Ett mänskligare samhälle", M har gjort om sossarnas "Dalmatineraffisch" från 1985 och alla ägnar sig åt att göra om andra sidans affischer.

2. Avgörandets helg. De 3-4 kommande dagarna blir helt avgörande för om oppositionen ska lyckas vända trenden. Och samtidigt: Det är under de sista veckorna upp emot var fjärde väljare bestämmer sig. De kan bestämma sig utifrån vad som händer de två sista veckorna, inte utifrån vad som hänt hittills.

3. Resumés syltburk. En listning av hur ett antal journalister och mediechefer använder sig av RUT-avdragen som Resumé gjorde i mars i år har fått nytt liv och skickas runt på nätet. Nu går snacket om att journalisterna har fingarna i RUT-burken.

4. Centerns reklamfilm. Rätt kul, visar att det går att kombinera humor och budskap, även om få försök i den vägen brukar lyckas.

5. Jörg Teichert. Läkaren från Mora som alla snackar om. Och Mora måste väl vara Sveriges motsvarighet till Kärnten, där en annan Jörg verkade. Och i stället för Samhall tycks han nu jobba åt Socialdemokraterna. Åtminstone till 25 procent.


Fem i bott

1. Personvalet. Visst får vi kryssa om vi vill, men partierna har satt så höga gränser för att antalet kryss ska få någon betydelse är de som driver personvalskampanjer i de flesta fall är rätt chanslösa. Och de har själva total kontroll över listorna till valet.

2. SVTs partiledarutfrågningar lyfte sig från nivån av läxförhör i och med utfrågningen av Fredrik Reinfeldt. Tuffare och bättre utfrågning. Men programmet skulle vinna på att befrias från Axel Gordh Humlesjö, Henrik Dorsin och den ytterst partitrogna publiken som ständigt vill applådera.

3. Obegriplig LO-kampanj. "Vi vänder på Anders Borg, och visar honom så där med skäggstubb och allt. Och så visar vi någon rättvänd LO-medlem på en annan bild". DUNDERSMART? Näää!

4. De politiska analysmakarna i morgontidningarna börjar ställa frågor till sig själva.
"Hörrni, Henrik Brors och Göran Eriksson, hur kan det komma sig att ni börjat prata med er själva i analystexterna?".
HB eller GE: "Det är en ständig press på att hitta en ny form. Redaktionschefen tyckte att vi skulle bli mer begripliga. Så vad gör man? Det var det här vi kunde komma på...". Eller hur gick det till?

5. Federley-TV. De har säkert kul de där som sitter i Federleys soffa, de dricker vin och öl och har det hur mysigt som helst. Fast till nästa program vore det kul att höra vad de säger också.

Veckans mest bortglömda: Kommunvalet (och ännu mer landstingsvalet) som inte har en chans mot spelet om regeringsmakten, frågan till Zlatan om han har utlandsröstat eller passar på att rösta när han är hemma för EM-kvalet och Göran Hägglunds gorilla vars kampanjschema tycks nedstruket till en minimum.

Veckans citat: "Jag är som en journalist som ingen läser", Socialdemokraternas Alliansspion Robin Zachari till Politikerkollen om sitt jobb.

Obligatoriska valdebatter: Spelar opinionsmätningarna för stor roll? och Vilka är de hemliga bidragsgivarna till partierna?

Dr Val

Ämnen i artikeln:

Val 2010Dr Val

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.