Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Besöksnäringen på Gotland vill ta över Almedalsveckan

Publicerad: 12 juni 2020, 13:09

Frida Ganshed är verksamhtsledare på Gotlands Besöksnäring.

Gotlands Besöksnäring står bakom förslaget om att förkorta och tidigarelägga Almedalsveckan. De tror även att de kan pressa ned priserna för arrangörer och hitta en bättre


Ämnen i artikeln:

Almedalsveckan

För två veckor sedan avslöjade Resumé att riksdagspartierna ställt som krav till organisatörerna bakom Almedalsveckan, där Region Gotland är huvudkoordinator, att förkorta och tidigarelägga veckan. Förslaget kommer efter att partierna anser att priserna blivit för höga och att de partier som har sina dagar i slutet av veckan påverkas negativt då de allra flesta åker hem redan på onsdagen eller torsdagen.

– Jag har talat med partisekreterare i alla partier och det finns en bred enighet om att veckan kan kortas till fyra dagar. Samtidigt för vi fram förslaget att tidigarelägga det en vecka, till veckan direkt efter midsommar, sa Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, till Resumé.

Nu säger sig Gotlands förenade besöksnäring vilja ta över driften av Almedalsveckan. Bolaget står bakom politikernas förslag men vill också se en tydligare paketering av veckan. Frida Ganshed, verksamhetsledare för föreningen, pekar bland annat på den danska politikveckan Folkemötet som hon menar lyckats hitta en mer sammanhållen paketering där exempelvis bostadsfrågor eller sociala frågor får egna arenor. 

– Det är ett inramat arrangemang med tydligt värdskap. De har även fått med fler kulturella inslag vilket jag tror skulle vara en god idé även för Almedalsveckan, berättar Frida Ganshed för Resumé.

För politikerna är Almedalsveckan inte lika viktig i dag som för 10-15 år sedan. Den politiska mediebevakningen är numera konstant påkopplad och partierna behöver inte veckans extraskjuts för att få genomslag för eventuella förslag. Trots det ser Frida Ganshed att Almedalsveckan fortsätter kretsa kring politiken. 

Dessutom tror hon att Gotlands besöksnäring som koordinator skulle kunna göra det billigare för arrangörerna.

– I dag behöver du kontakt med Region Gotland för markhyran, en annan kontakt för att hyra tält, en tredje för ljud och ljus och så vidare. Kan man beställa alltihop från en kontakt tror jag det kan bli billigare.

Och framtiden för veckan som sådan? De senaste åren har det knorrats alltmer om att deltagarna börjat tröttna. De har dessutom fått konkurrens från aktörer som Järvaveckan. Frida Ganshed tror dock att coronakrisen paradoxalt nog kan innebära en påminnelse om hur viktigt det är att träffas på riktigt.

– Jag tror på en renässans för det fysiska mötet. Titta bara på hur trötta alla är på de digitala mötena. Förr var det exklusivt att få träffa en partiledare, sen kom sociala medier som minskade avståndet dem och allmänheten. Nu tror jag vi återigen går tillbaka till att uppskatta en verklig kontakt.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Almedalsveckan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.