Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Beteckningen "Krav-märkt" nekas varumärkesregistrering

Publicerad: 31 januari 2013, 10:31

Den ekonomiska föreningen bakom Krav-märkt ville registrera beteckningen "Krav-märkt" som varumärke. Nu säger Patentbesvärsrätten i Uppsla nej. Märkningen är ett påstående om att en produkt är kvalitetsmärkt snarare än en särskiljningsförmåga, slår rätten fast.


Krav-märkt säljer licenser till livsmedelsproducenter som vill utmärka sig som ekologiskt producerade. Den ekonomiska föreningen som står bakom märkningen har tidigare försökt registrera sitt varumärke.

Nu stöter man på patrull igen. Patentbesvärsrätten tycker inte att beteckningen Krav-märkt kan registreras som varumärke. Rätten motiverar sitt beslut med att märket inte har "särskiljningsförmåga utan snarare är ett påstående om att en produkt är märkt med ordet Krav".

I beslutet från Patentbesvärsrätten framgår det att Krav har lämnat in material som visar att 99 procent av konsumenterna känner till märkningen och att märket är väl känt bland handlarna. Men enligt domstolen är undersökningen bristfällig.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.