torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Bildts USA-vän – under lupp

Publicerad: 22 februari 2012, 15:19

Karl Rove är en myt. Men en mäktig myt. Nu hamnar han åter i centrum när han beskrivs som förbindelselänken när Carl Bildt agerar "USA-informatör", enligt Julian Assange och Wikileaks.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenCarl BildtPR

JS

Janne Sundling


Knappast någon person har varit lika avgörande för förre presidenten  George W Bush och det republikanska partiet som Karl Rove. I två  guvernörsval och två presidentval har Karl Rove varit hjärnan bakom att  Bush blivit vald.

I Oliver Stones film "W" beskrivs Karl Roves centrala roll under decennier för Bush den yngres väg mot makten.

När  Barack Obamas motkandidat John McCains kampanj behövde bättre styrfart  kallades Steve Schmidt in och tog i praktiken över den dagliga ledningen  av kampanjen.

Med Steve Schmidt tog "Rovismen" plats i kampanjen.  Schmidt hade varit talesperson åt vicepresident Dick Cheney i Vita  huset, och var vice kampanjchef under Karl Rove i kongressvalet 2002 och  i Bush återvalskampanj 2004.

Efter valet 2004 återvände Schmidt till konsultrollen, och som sådan  ledde han kaliforniaguvernören Arnold Schwarzeneggers återvalskampanj  2006.

Karl Rove kallades "Arkitekten" av George W Bush. Hans idéer ledde  fram till Bush framgångar med det som kallades "compassionate  conservatism". Demokraterna hävdar att Karl Rove satt alla rekord i  smutskastning i sin roll som republikansk kampanjledare.

Sommaren 2008 var Karl Rove på besök i Sverige och medverkade bland annat under Almedalsveckan.

När Resumé intervjuades honom där avslöjade han att han också  valåren 1991 och 1994 fungerade som politisk konsult till dåvarande  moderatledaren Carl Bildt.
– Jag gjorde lite jobb åt moderaterna 1991, och hjälpte till en del med  DR-kampanjer 1994. Men i dag är min tid som politisk konsult över. Nu  ägnar jag mig åt andra saker.

– Jag vet att ni diskuterat konsulters roll. Men det är alltid politiska  konsulter i en kampanj, oavsett vad de kallas. Och i ett land med det  svenska politiska systemet kan det vara svårt att behålla kunskapen år  efter år utan dem, sa Karl Rove.

Men att han stod för negativt kampanjande ville han inte hålla med om:
– Vi har haft det i USA under lång tid. Men går du över anständighetens gräns slår det bara tillbaka på dig själv.

Har du själv gått över den gränsen?
– Nej, jag tycker inte jag gått över den.

Han gillade frågan vad Obamakampanjen hade lärt av honom:
– David Plouffe (Obamas kampanjmanager) sade att de modellerat sin  kampanj efter Bush-Cheneykampanjen 2004. De bygger sociala nätverk,  kartlägger vilka väljare som kan övertygas och har utvidgat de  elektroniska verktygen. De har övergett den tidigare demokratiska  strategin att satsa på utvalda nyckelstater, för en 50-statsstrategi.

När han fick frågan om de bästa och sämsta kampanjerna han upplevt så sammanföll svaret i ett: John McCains.

Sämst var den fram till förra sommaren. Som bäst har den varit från mitten av sommaren 2008.

Som av en slump sammanfaller det med när hans lärljunge Steve Schmidt tog över kampanjledningen.

Om Karl Rove:
Karl Rove var vice stabschef i Vita huset 2001-augusti 2007, och ledde  George W Bush guvernörskampanjer 1994 och 1998, liksom  presidentsvalskampanjerna 2000 och 2004.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev