Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Branschkollegorna om den nya ministern

Publicerad: 21 januari 2013, 14:56

Ulf Dinkelspiel, Elisabeth Ström och Bo Krogvig

Foto: Resumé

I dag utsågs Maria Arnholm till ny jämställdhetsminister efter Nyamko Sabuni. Springtimes förra vd hyllas av branchkollegorna. – Hon har varit som en mentor för mig, säger Elisabeth "Pyttan" Ström till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SpringtimeMaria Arnholm

I våras lämnade Maria Arnholm vd-stolen på Springtime för att bli statssekreterare under Nyamko Sabuni (fp).

Under sin tid på Springtime jobbade hon bland annat nära Ulf Dinkelspiel som då var styrelseordförande. Han har ringt och gratulerat sin förra kollega och hyllar utnämningen:

– Det här känns jättekul. Hon blir en oerhörd tillgång för regeringen. Maria Arnholm är otroligt målinriktad och samtidigt empatisk och lyhörd, säger Ulf Dinkelspiel till Resumé.

Vilka är hennes största förtjänster som kommunikatör?
– Hon har politisk erfarenhet i botten efter åren som stabschef. Hennes breda förankring i både stat och näringsliv ger hennes kommunikation en extra spets samtidigt som hon har skaffat sig ett bra nätverk.

Hur upplevde du hennes syn på jämställdhet under åren på Springtime?
– Hon levde som hon lärde. Det var en majoritet kvinnor i både styrelsen och ledningsgruppen. Det blev aldrig en issue. Hon hade ett öppet sinne och hittade lösningar oberoende av om det handlade om män eller kvinnor, även vid rekryteringar.

Elisabeth "Pyttan" Ström har känt Maria Arnholm sedan nästan 20 år tillbaka.
– Hon är en väldigt omtyckt person. En väldigt duktig kommunikatör som har en ovanlig kombination av stark analytisk och empatisk förmåga och beslutsamhet. Hon är extremt verbal och har alltid haft ett stort samhällsengagemang och intellekt.

Elisabeth Ström hade hunnit lämna Coop när Maria Arnholm tillträdde som kommunikationschef. Med de båda har behållit en tät kontakt genom åren. En relation som varit betydelsefull.
– Jag har använt henne som mentor vid flera tillfällen. Hon är så klok att jag blir imponerad. Vi har använt oss av varandra genom åren, säger Elisabeth Ström.

Elisabeth Ström har tidigare försökt rekrytera Maria Arnholm till jobbet som infochef på Swedbank. Hon tror att den nya jämställdhetsministern kan ge politiken en ny dimension.
– Hon är en väldigt liberal person med en klassisk folkpartists bakgrund. Hon kommer hantera jämställdhetsfrågan på ett balanserat sätt genom sin bakgrund i näringslivet.

Gunnar Sonnesson på Diplomat jobbade nära Maria Arnholm på Folkpartiet under flera år.
– Jag har stor respekt för henne. En klok person med gedigen erfarenhet som är bra för Folkpartiet, säger Gunnar Sonnesson.

Vilken feminism representerar hon?
– Arnholm är en klassisk socialliberal feminist. Eftersom hon har en bakgrund både inom näringslivet och politiken är jag övertygad om att hon kommer att kunna driva igenom sina övertygelser.

S-konsulten Bo Krogvig jobbade under Maria Lindholm på Springtime.
– Hon är en väldigt bra kommunikatör och en bra ledare. Hon ger uttryck för både trygghet och perspektiv och lyckas klä det i ord på ett väldigt bra sätt.

Hon lämnade Springtime för politiken i våras. Kände du då att det var en ministerpost som hägrade för henne?
– Så fungerar det inte. Det vet jag som har varit med i politiken i så många år. Det finns inga sådana planer. Jag visste att hon skulle bidra politiskt när hon kom tillbaka som statssekreterare.  Utnämningen bekräftar snarare vilken kapacitet hon besitter.

Maria Arnholm har ett erkänt brett nätverk. I samband med att hon blev statssekreterare i våras lämnade hon sitt styrelseuppdrag på SVT. Samtidigt sitter hon i styrelsen för Sundbybergs Stadshus – en konstellaktion som kan liknas vid ett politikens Vem-var det.

Styrelsen i det kommunala bolaget består bland annat av Dag Klackenberg vd för Svensk Handel, Fredrik Reinfeldts tidigare planeringschef Kristoffer Tamsons, tidigare finansministern Pär Nuder och Paulo Silva som är Miljöpartiets förre stabschef och numera på pr-företaget New Republic.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SpringtimeMaria Arnholm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.